Tot een van de mooiste voorjaarsbloeiers behoort Stachyurus praecox of staartaar. Hij bloeit in het voorjaar met gele bloemen in een hangende tros. En bij geel in het voorjaar denken we uiteraard direct aan
Stachyurus praecox bloeit doorgaans voor het uitlopen van het blad |
---|
Forsythia. Willen we dat wel? Naast al dat geel van die te pas en te onpas toegepaste Forsythia weer een geelbloeiende heester? We raden u aan om eens de moeite te nemen een Stachyurus te bekijken en tien tegen één dat u op jacht gaat om zo’n heester te bemachtigen.
Jaar in jaar uit bloeide Stachyurus midden maart heel massaal in de Botanische Tuinen van Utrecht, maar tot onze verbazing bleek hij deze winter (2006/07) maar niet op te schieten. Pas eind maart gingen de eerste bloempjes open. Niet iedere plant trekt zich wat aan van een vorstvrije winter. Stachyurus lijkt zelfs recalcitrant en gaat pas een paar weken later in volle show.
Vermeerdering
Stachyurus praecox wordt niet veel gekweekt en lang niet ieder tuincentrum of iedere boomkweker heeft deze prachtige heester op voorraad. Toch is het niet een moeilijke plant en ook ongunstige jaargetijden doorstaat hij met succes. Vermeerdering door particulieren is niet eenvoudig en daarom raden we aan om gewoon een plant te kopen. U kunt dan de moeilijke beginperiode overslaan en al direct met een struik beginnen, die het jaar daarop de eerste bloemen gaat geven. Zoals al geschreven heeft deze heester, behorend tot de kleine familie Stachyuraceae, hangende trosjes bloemen, die iets op een staartje lijken. Er zitten gewoonlijk veel trosjes naast elkaar aan een tak. De trosjes zijn stijf en voor en na de bloei is het hele beeld ook een beetje stijfjes. Maar dan… als hij gaat bloeien… wat een schoonheid. Allemaal kleine urntjes, aflopend in grootte, aan een hangend aartje. Daar kan Forsythia, ja, zelfs Magnolia, niet tegen op.
In de zomer is het een onopvallende heester met een wat stakerige groei. Het blad is groot en glimmend, maar heeft geen opvallende sierwaarde. Als het herfst wordt, lijkt de plant zijn tekortkoming van de zomer goed te willen maken, want dan verkleurt het blad naar vlammend rood doorschoten met donkerrood tot haast diepbruine delen. In de winter is het een stakerige struik waar de veelbelovende aartjes voor de volgende bloeiperiode alweer aan zitten. Heerlijk, die ingepakte belofte voor een nieuwe bloei!
Onderhoud
Stachyurus houdt van een voedselrijke, niet te droge grond. Klei, zavel of niet te natte veengrond hebben de voorkeur. Onderhoud beperkt zich tot het in de winter afknippen van storende takken. Het probleem is wel, dat met het snoeien de bloemen in aanleg aan die takken ook de gft- bak in gaan. Een ervaren snoeier kan daarom beter direct na de bloei, maar voor het uitlopen van het blad de storende of te lange takken afknippen. Als de struik te groot wordt, kan er verjongingssnoei worden toegepast. Voor kleine tuinen is deze tot 3 m hoge en 2 m brede struik minder geschikt. [ Wiert Nieuman, hortulanus Botanische Tuinen van Utrecht
]
In de koudste periode van het jaar is het de tijd om te genieten van bijzondere winter- en voorjaarsbloeiers, zoals Chimonanthus en Stachyurus, maar ook de bekendere Hamamelis laat zijn bloemen overal volop zien. Ook in arboreta als Arboretum Kalmthout (vlak bij Antwerpen) en in Arboretum Trompenburg in Rotterdam kunt u verscheidene van deze bijzondere winterbloeiers aantreffen.