Sneeuwbes

0
574

Sommigen vinden de sneeuwbes een ordinaire struik. Dat kan te maken hebben met het feit, dat deze struik op vrijwel alle gronden kan groeien. In openbare beplantingen wordt de sneeuwbes regelmatig gebruikt, omdat hij tegen een stootje kan. Van de sneeuwbes zijn er diverse soorten en variëteiten.

Vanaf de nazomer tot de eerste nachtvorst heeft een sneeuwbes tuilen met witte bessen

Het opvallendste aan de struik zijn de bessen. Er zijn er met zuiver witte bessen of ook met bessen met een parelmoerroze gloed. Een sneeuwbes is uitermate goed bestand tegen luchtverontreiniging, gemakkelijk in onderhoud en groeit overal wel.

De sneeuwbes behoort tot de familie van de kamperfoelieachtigen (Caprifoliaceae), een familie, waartoe bijvoorbeeld ook de liaanachtige kamperfoelie en Viburnum behoren. Vrijwel alle soorten sneeuwbes hebben hun oorsprong in de Verenigde Staten van Amerika vanaf de oostzijde van de Rocky Mountains tot ver in het oosten van Canada.

De sneeuwbes wordt plaatselijk ook wel klapbes genoemd: soms plukken kinderen de bessen en trappen er vervolgens op, dan is er een lichte explosie te horen. Het binnenste van de bes bestaat uit een sponzige substantie, waarin de kleine holten gevuld zijn met lucht. Door samenpersen ontsnapt de lucht uit het gesloten omhulsel, hetgeen de knal veroorzaakt.
Om bessen te krijgen moet de struik ook bloeien. De bloei is onopvallend. In het voorjaar zijn er kleine, witte of roze klokvormige bloemen, in de nazomer gevolgd door de witte, bolvormige bessen. Zodra de eerste nachtvorsten zijn geweest, vallen de bessen af en verslijmen. Hierbij komt het zaad vrij. Ondanks de zaden vermeerdert een sneeuwbes zichzelf hoofdzakelijk door worteluitlopers. Commercieel wordt de sneeuwbes in het najaar vermeerderd uit houtstek.

 
De grote bessen zie je
niet over het hoofd
De bes bevat veel luchtkamers

Gebruik

De struik kan worden gebruikt als solitair, maar ook is het een prima dekheester onder hogere struiken en bomen. Vooral op plaatsen waar spaarzaam licht kan komen, is een sneeuwbes goed te gebruiken. Daarnaast is het een prima, probleemloze struik (Symphoricarpos x chenaultii’ en Symphoricarpos x doorenbosii) om als haagje te gebruiken; zowel losgroeiend als ook in vorm geknipt. Gedurende het groeiseizoen kan de haag in vorm worden geknipt. Het enige nadeel is, dat er dan minder bessen aan komen.

Snoeien

Een sneeuwbes wordt niet elk jaar gesnoeid. Eens per drie tot vier jaar worden alle scheuten halverwege de winter tot tien centimeter boven de grond afgesnoeid. De sneeuwbes loopt in het voorjaar vlot weer uit.

De beste

Soort/variëteit Hoogte (cm) Bijzonderheden
Symphoricarpos albus ca 100 Blad eirond. Bes zuiver wit in dichte trossen. De struik vormt opslag vanuit de wortels. Geschikt voor gebruik in grote vlakken en verwildering.
Symphoricarpos albus ‘Constance Spry’ ca 100 Bes iets groter dan voorgaande.
Symphoricarpos albus var. laevigatus ca 125 Bes iets groter dan voorgaande. Maakt erg veel uitlopers.
Symphoricarpos x chenaultii 100 Blad ovaal, vrij klein (1,5 – 3 cm) Solitaire heester of in groep te gebruiken. Bes diep purperroze.
Symphoricarpos x chenaultii ‘Hancock’ 30 – 60 Breed uitgroeiend en bodembedekkend. Doet het goed in de schaduw. Geeft matig bes.
Symphoricarpos x doorenbosii ‘Erect’ Tot 200 Groeit rechtop. Vrij groot blad (5 cm). Te gebruiken als haag of randbeplanting.
Symphoricarpos x doorenbosii ‘Magic Berry’ 80 Groeit bossig. Vrij groot blad (5 cm). Bes lilaroze. Te gebruiken in grote groep.
Symphoricarpos x doorenbosii ‘Mother of Pearl’ 100 – 125 Fors groeiende struik. Geschikt voor groep en als solitair. Bes wit met roze, parelmoer wang.
Symphoricarpos x doorenbosii ‘White Hedge’ 100 – 150 Opgaande struik. Groeit compact. Met zeer grote, witte bes. Voor grote groepen.
Symphoricarpos orbiculatus 150 – 180 Wordt wel radijsboompje genoemd. Wordt een dichte struik. Blad ovaal tot 3,5 cm lang. Heeft de kleinste bes (0,5 cm), maar wel een overvloed daarvan. Twijgen felroze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in