Mandje vlechten? Teenwilg

0
414

De teen- of katwilg is als struik te houden of je laat hem uitgroeien tot een kleine boom. In de buurt van de grote rivieren wordt deze wilg geteeld in de grienden. Ten behoeve van de bouw van dijken werden de scheuten vervlochten tot grote matten, waarop steenslag werd gestort. Menige dijk in Nederland rust in de ondergrond op zo’n bezinkingsmat.

De teenwilg (Salix viminalis) is ruimschoots in grienden aangeplant

Er worden nog steeds manden en onder andere sculpturen voor in de tuin van gevlochten. Als struik of boom in de tuin is deze wilg leverancier van dikke katjes in het voorjaar, die ook in boeketten worden gebruikt.

Salix viminalis, teen- of katwilg, behoort tot de familie van de wilgachtigen (Salicaceae). Tot deze familie behoren de grote geslachten van wilg en populier. Soorten van beide geslachten zijn volop in het Nederlandse landschap te vinden. Het zijn bomen of struiken, die graag op vochtige gronden groeien. Onder de wilgen zijn enkele soorten, die laag blijven en geschikt zijn om in een tuin te gebruiken. Voor de rest zijn de meeste soorten meer geschikt in landschappelijke beplantingen, zoals wegbeplanting, beplanting van overhoeken en windsingels. Van nature komt de teenwilg in heel Europa en Noord-Azië voor, langs beken en waterlopen. In de ingenieurbiologie wordt deze wilg gebruikt om oevers van snelstromende beken of kleine rivieren op een natuurlijke manier vast te houden.

Door toepassing van kunststofmaterialen raken grienden zienderogen in verval. Karakteristieke landschapselementen dreigen hierdoor op grote schaal te verdwijnen.

Grienden met teenwilg raken steeds meer in onbruik

Het handhaven van deze landschapselementen vraagt periodiek beheer en dat kost veel geld. Het is maar zeer de vraag of ‘de gemeenschap’ het nodige geld daarvoor overheeft.

Een teenwilg heeft katjes in maart en april. De struik groeit met opgaande twijgen, die in jonge toestand eerst grijs zijn en later olijfkleurig worden. Katjes verschijnen, voordat het blad uitloopt. Bladen zijn lang en smal, grijs aan de onder- en matgroen aan de bovenkant. Een teenwilg wordt als boom of struik (zonder te snoeien) tot 6 meter hoog.

Teenwilg snoeien

Een teenwilg als boom behoeft nauwelijks te worden gesnoeid. Licht uitdunnen van de kroon om lichttoetreding mogelijk te maken of om oude takken te verwijderen, waardoor verjonging in de kroon plaatsvindt, is voldoende om jarenlang plezier te beleven van vooral de katjes.
Wie een teenwilg als struik wil houden, moet om de twee tot drie jaar alle takken tot op een hoogte van dertig centimeter vanaf de grond gemeten verwijderen. De verkleuring van het hout en een rijke bloei aan katjes is de beloning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here