Viburnum x bodnantense ‘Dawn’, winterbloeier bij uitstek

0
690

Er zijn maar weinig bloemen die winterhard zijn. Forsythia en de toverhazelaar (Hamamelis) behoren tot de uitzonderingen. Vaak is het kenmerk van winterbloeiers dat ze met gele bloemen bloeien. Viburnum x bodnantense ‘Dawn’ bloeit met zachtroze bloemen vanaf begin december tot ver in maart.

De struik trekt zich niets aan van strenge vorst.

Viburnum x bodnantense is geen soort, maar het resultaat van een kruising tussen Viburnum farreri en Viburnum grandiflorum. De kruising ontstond in 1935 in de tuin van Lord Aberconway in ‘Bodnant Gardens’ in Wales. Aan de kruising is de naam ‘Dawn’ toegevoegd. Later ontstond een nieuwe

selectie met zuiver witte bloemen: ‘Deben’.

Viburnum x bodnantense ‘Dawn’ wordt tot 3 meter hoog. Het is een langzame groeier en heel geschikt voor een kleine tuin. De blaadjes zijn klein van omvang, ei- tot lancetvormig. Plant deze Viburnum op een zonrijke plek en zorg voor veel humus in de grond. Snoei hem zo min mogelijk. Hij heeft van zichzelf een mooie habitus.

Viburnum x bodnantense ‘Dawn’ bloeit langdurig. De bloemen hangen in trosjes van 5 – 7 bloemen bij elkaar. Bij het uitlopen is de buitenkant van de bloem overwegend rood. Na het openen van de trompetvormige bloemen begint de verkleuring: van roze naar wit. De bloemen geuren sterk, maar geen insect zal zich in het koude jaargetijde wagen aan het ophalen van honing. Bessen zult u er daarom nooit op aantreffen.

Andere soorten

Japanse sneeuwbalViburnum globosumViburnum tinus
Viburnum rhytidophyllumGelderse roos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in