Wintergroene struiken die ook nog eens vroeg in het voorjaar bloeien, zijn altijd welkom in de voorjaarstuin. Deze sneeuwbal is ook heel geschikt om in bak of pot op het balkon te worden gehouden. Van nature groeit dit struikje in een bolronde vorm.
Bloemen in knop |
---|
Viburnum x globosum is ontstaan uit een kruising van Viburnum davidii en Viburnum calvum. In 1964 is deze kruising in Engeland tot stand gebracht. Viburnum davidii is ook zo’n wintergroene, laagblijvende struik, die veel in tuinen wordt gebruikt. Omdat het bij Viburnum x globosum om een door kruising verkregen nieuwigheid gaat, staat er tussen de geslachtsnaam en de soortnaam een x. En, zoals de soortnaam al doet vermoeden, gaat het hierbij om een compact, bolvormig groeiend struikje. De variëteitsnaam is genoemd naar de Engelse kweker Jermyn.
Dit struikje groeit in normale pot- of tuingrond. Plant de struik op een plaats met morgenzon of in de halfschaduw. De uiteindelijke hoogte bedraagt niet veel meer dan
Viburnum x globosum ‘Jermyn’s Globe’ is groenblijvend en groeit compact |
---|
40 centimeter. Vanaf half februari begint de bloei en eindigt half maart. Koppen worden al in december gevormd. Na de bloei verschijnen er blauwachtig zwarte bessen aan de struik, mits die niet direct na de bloei wordt gesnoeid. Bloemen komen vooral aan jong hout.
Het blad van deze Viburnum is smal van vorm, leerachtig en langs de rand getand. Opvallend en in contrast met het donkergroene blad zijn de felrode bladstelen.
Na de bloei kan de struik licht worden gesnoeid. In feite komt het neer op toppen. Knip de struik terug onder een blad, dat onder een uitgebloeide bloem staat. Wie ook wil genieten van de bes, knipt oudere scheuten terug en ook dit, nadat de struik is uitgebloeid. Wie de struik in een bak of pot houdt, geeft een keer per maand in water opgeloste plantenvoeding voor groenblijvende planten.
Andere soorten
Japanse sneeuwbal – Viburnum tinus – Viburnum x bodnantense Viburnum rhytidophyllum – Gelderse roos |