Wat je écht met je tuin moet doen in de winter

0
315

Wist je dat de tijd waarin de planten het meest kwetsbaar zijn, niet de winter maar het voorjaar is? In deze periode stijgt de temperatuur, maar toch zijn er af en toe nog vriesnachten die niet goed zijn voor de planten in de tuin. Toch is het natuurlijk heel belangrijk om je tuin in de winter goed te onderhouden.

Zijn temperatuurschommelingen slecht voor planten?

Een veelgestelde vraag over tuinieren in de winter is of sterke temperatuurschommelingen schadelijk of dodelijk zijn voor sierplanten. Meestal is het antwoord nee. Planten hebben namelijk het vermogen om atmosferische veranderingen aan te voelen en zich vooraf aan te passen. Terwijl warme wintertemperaturen zorgen voor groei en bloei, vertragen koele temperaturen dit juist.

Welke planten lopen schade op door de vrieskou?

Planten overleven over het algemeen de harde winterse vrieskou overleven. Wel zijn er enkele planten die de vrieskou echt niet aan kunnen. Dit zij bijvoorbeeld pruimen- en kersenbomen en camelia’s. Op het moment dat de knoppen gezwollen zijn en de bloei nadert, kan vrieskou de knoppen helaas beschadigen. Soms blijft de schade verborgen tot de bloemen opengaan. Je ziet dan bruine vlekken op de bloemblaadjes. Soms kan zelfs de hele knop bevriezen, waardoor de plant op de grond valt. Volledig openstaande bloemen krijgen eveneens een bruine kleur en vallen op een gegeven moment op de grond.

Tip: dek planten zoveel mogelijk af

Dek planten met knoppen en openstaande bloemen in de winter zoveel mogelijk af. Dit voorkomt teleurstelling van lelijke of dode bloemen. Je kun de planten eenvoudig afdekken met bijvoorbeeld een oud laken. Een vorstdekje, doorgaans in meerdere winkels beschikbaar, is ook een optie. Gebruik echter geen plastic, want dit kan een oven effect creëren als de zon er op schijnt!

Breng je planten binnen en andere handige tips

Natuurlijk kun je moeder natuur ook misleiden. Doe dit door de bloemknoppen voor de vorst af te snijden. Breng ze vervolgens binnenshuis en open ze daar. Gebruik ook deze handige lijst om je bloemen en planten de winter te laten overleven:

  • Blijf doorgaan met planten, zolang de grond maar zacht genoeg is om een gat te graven.
  • Voeg compost toe, maar niet meer dan drie centimeter dik. Dit levert organische voedingsstoffen aan de grond
  • Voeg hakselhout toe om de temperatuur van de wortels stabiel te houden.
  • Het helpt om planten vlak voor een bevriezing water te geven, met name potplanten. Dit komt door het feit dat planten in staat zijn om vocht op te nemen voordat de grond bevroren is. Hydrateer met name de wortels.

Extra bescherming voor containerplanten

Geef containerplanten extra bescherming, bijvoorbeeld door ze af te dekken met een vorstdoek of andere hittebestendige dekens. Verplaats potten en andere containers dicht bij de fundering van het huis of onder de dakrand.

Maak je kamerplanten schoon

Hou kamerplanten binnen. Besproei binnen de beide zijden van de bladeren met een insecten dodende zeep en water grondig met een insecten dodend middel dat veilig is voor mensen en huisdieren. Op die manier komen er geen vervelende beestjes uit je tuin je woning binnen.

Zet je planten op een goede plek

Plaats de planten die je hebt binnengehaald op een plek waar ze minstens vijf uur per dag indirect helder licht krijgen. Hou ze weg van tocht en ga spaarzaam om met water, want de meeste kamerplanten groeien niet echt actief in de winter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in