Maandelijks onderhoud: juli

0
353

Juli wordt ook hooimaand, medemaand (afkomstig van maaien), vennemaand (betekent weiland) of dondermaand genoemd, want door heel warm weer komen vaak zware onweersbuien voor.

Tuin

Knip uitgebloeide bloemen uit de vaste planten. Als nu uitgebloeide bloemen worden verwijderd, kunnen veel planten in de nazomer weer gaan bloeien. Haal van doorbloeiende rozen steeds de uitgebloeide bloemen weg. Uitgebloeide rozen worden afgeknipt ter voorkoming van zaadvorming. Hebt u botanische rozen, laat dan de uitgebloeide bloemen eraan zitten. Later komen de rozenbottels tevoorschijn. Deze bottels zijn een prachtig gezicht in het najaar en bovendien zijn sommige vogels u dankbaar voor deze welkome aanvulling op hun wintermenu.
Ook kunnen de rozen nu weer worden bemest. Doe dat het liefst met een speciale rozenmest, die op de behoefte van deze planten is afgestemd. De voedingselementen die in rozenmest zitten, zijn zo op elkaar afgestemd, dat de plant optimaal groeit en bloeit.

Waak voor de zomerse bladluizenplagen, vooral op rozen. Ze ontstaan vooral op een tochtige standplaats. Vaak gaat zo’n plaag vergezeld met een verhoogde aanwezigheid van mieren op en om de struik. De mieren melken de bladluizen.

Bladluis

Bij ernstige aandoeningen worden de blaadjes van de roos als het ware gelakt; een kleverige en heldere film overdekt ze dan. Als er niet wordt opgetreden, krijgen de bladeren een zwarte, doffe gloed: roetdauw. De bladeren sterven af, de struik wordt kaal en in het ergste geval sterven delen van de scheuten volledig af.
Bladluizen houden niet van kou en als de aantasting nog niet al te groot is, kan een stevige, koude waterstraal soms helpen. Ook een mengsel van 1 deel groene zeep en 1 deel spiritus opgelost in 5 delen water of een aftreksel van wat gekookte tabak opgelost in water kan over de luizen worden verneveld. Herhaal deze bespuiting om de 3 tot 5 dagen. Ook zijn er goede bestrijdingsmiddelen in spuitbussen verkrijgbaar. Gelukkig is het drijfgas in spuitbussen tegenwoordig onschadelijk. De ozonlaag wordt er niet meer door aangetast. Pyrethrine is een uitstekend werkzame stof tegen luizen. Het is wel een beetje giftig.

Tijdens warm en zonnig weer is water geven zo ongeveer een van de belangrijkste klusjes. In het bijzonder voor kuipplanten. Zij moeten dan zeker tweemaal per dag een flink portie water hebben. Geef dat water het liefste in de namiddag of in vroeg in de ochtend, dan hebben de planten er het meeste profijt van. Op een ander tijdstip zal het water door zon en eventueel wind te snel verdampen en heeft de plant er niet veel aan. Geef potplanten en kuipplanten ook eenmaal in de twee weken wat vloeibare voeding. Is water geven aan kuipplanten een aantal dagen niet mogelijk, zet ze dan op een schaduwrijke plaats. Ze zullen dan minder snel uitdrogen en kunnen het op die manier redelijk doorstaan. Rododendrons, azalea’s en camelia’s vinden een regelmatige douchebeurt erg lekker.

Verzamel zaden voor het volgend jaar, maar verwijder ook op tijd de zaaddozen van te sterk uitzaaiende planten. En, gaat u met vakantie, haal dan nog even snel al het onkruid weg en verwijder ook de bijna uitgebloeide bloemen. Doordrenk potplanten goed met water en zet ze op een schaduwrijke plaats.

Snoeien
Snoeien is zeker geen winterse klus alleen. De zomersnoei kan vanaf begin juni tot eind augustus. Doe dit altijd tijdens droog weer. Dan zullen snoeiwonden sneller drogen en ook genezen. Het behandelen van de wonden is bijna altijd overbodig. De zomersnoei kan dienen als een correctie van of is een voorbereiding op de wintersnoei. Zo kunnen

Weigela hybr. 'Newport Red'

mogelijk foutieve winterse acties worden gecorrigeerd.
Heesters, die in het voorjaar hebben gebloeid, kunnen nu al een snoeibeurt krijgen. Worden ze pas in het najaar of in de winter gesnoeid, dan zullen de al gevormde, maar nog onzichtbare bloemknoppen worden wegknipt met als gevolg, dat de struik het volgend voorjaar geen bloemen zal dragen.

De lange, jonge scheuten van de blauwe regen, ook een voorjaarsbloeier, kunnen worden teruggeknipt tot 50 cm voor een gunstige invloed op de bloei voor het volgende jaar. Ook van de klimhortensia, de jasmijn, de bruidssluier en Weigela kunnen de uitgebloeide takken worden weggeknipt.

Wilde scheuten aan rozen, de zogenaamde opslag van de onderstam, die als een lange, lichtgroene, stekelig stengel uit de grond komen, moeten regelmatig worden weggehaald. Ze zullen nooit bloemen geven en kosten de plant alleen maar kracht. Knip ze zo diep mogelijk weg of draai of scheur ze diep bij de grond weg, zodat ze niet opnieuw zullen uitlopen. Vergeet de ligusterhaag niet. Deze haagstruiken moeten in het voorjaar, maar ook in de zomer flink worden gemodelleerd om de haag groen en dicht te houden.

Vakantievijver

Bereid uw vijver goed voor op uw vakantie. Anders is de kans groot, dat u bij terugkomst uw gezonde, heldere vijver terugziet als een groene poel met door draadalgen overwoekerde waterplanten of – nog erger – met zieke of dode vissen. Pleeg vooraf dus goed onderhoud en schakel een goede en goed te instrueren vijvervriend in. Iemand met (een beetje) vijverervaring en niet te eigenwijs… Zodat uw aanwijzingen nauwkeurig worden opgevolgd.
De natuurlijke vijver zonder visjes heeft die vriend niet nodig. Die waterpartij redt zich wel gedurende uw afwezigheid. Het gaat om de vijver met vissen en in het bijzonder de vijver met koi, bestuurd door filters en pompen en wat daar nog meer aan technisch vernuft om de hoek komt kijken. Wanneer water te verversen, hoeveel te voeren? Voor het laatste is het beter om het voer in dagelijkse porties te verdelen en apart te verpakken. Men heeft meestal de neiging om te veel te voeren en dat kan de vijver en daarmee ook de vissen in problemen brengen. Maak de oppas duidelijk, dat er onder geen beding extra mag worden gevoerd; hoe leuk dit werkje vaak ook is. Gaat u lang met vakantie, leer uw oppassende vriend(in) hoe borstels moeten worden schoongemaakt en waarop te letten tijdens het nakijken van de pompen.

Leer grofweg ook hoe problemen bij vissen kunnen worden getraceerd. Zoals het stil op de bodem liggen, hevig schuren en samengeknepen vinnen. Natuurlijk moet ook duidelijk worden gemaakt wat er dan moet worden gedaan. Tijdens het water verversen moet erop worden gelet, dat het bijvulwater van dezelfde temperatuur is als het vijverwater. Zorg er ook voor, dat de oppas altijd nog kan terugvallen op een bevriende vijver- of visliefhebber en dat dat hij/zij u ook per (mobiele) telefoon kan bereiken. Neem zelf van die vijvervriend ook het telefoonnummer mee. Zorg ook voor een paniekbudget, zodat zo nodig geld klaar ligt voor het mogelijk defect raken van bijvoorbeeld een pomp of voor andere calamiteiten. Het filter mag natuurlijk niet uitvallen en voor de zwemmende achterblijvers is tijdens eventueel warme dagen ook de zuurstofvoorziening onontbeerlijk. Neem dus voldoende de tijd om de tijdelijke verzorg(st)er goed op te leiden en instrueer duidelijk.

Voor het vertrek zal er nog gedegen onderhoud moeten worden gepleegd. Ververs flink veel water en dun zo nodig zuurstof- en andere waterplanten goed uit. Maak het bezinkgedeelte van het filter met daarin de eventuele borstels goed schoon, zodat de oppas dit toch niet hoeft te doen. Het is en blijft immers een lastig karweitje. Ook het gedeelte van het filter met het filtersubstraat, daar waar bacteriën zulk belangrijk werk doen, heeft nog even aandacht nodig. Als dat (te) sterk is vervuild, zal ook hier een grote schoonmaak moeten worden gehouden. Bij voorkeur een paar weken voor vertrek, want na zo’n grondige schoonmaakbeurt kunnen nitrietpieken optreden. Dan kun je maar beter zelf in de buurt zijn. Vervolgens moeten zeker uv-stralers, ozonapparatuur, eiwitafschuimers et cetera worden nagekeken en eventueel schoongemaakt.

Maak een oppas ook zeer goed duidelijk, dat er geen nieuwe vis mag wordt uitgezet. Ook niet ter vervanging van dode vis(sen). Een vis kan nou eenmaal doodgaan, maar de goede bedoeling kan een ware ramp teweegbrengen. Ziekten zijn snel overgedragen. Dat moet een oppas absoluut weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here