Een Primula voor moeras en drasland

0
641

Primula’s zijn er in soorten en maten. Je hebt er tuin- en kamerplanten onder. Het is een zeer uitgebreid geslacht.

Primula florindae is een ideale plant langs de waterkant

De meeste en bekende primula’s bloeien vroeg in het voorjaar. Dat komt ook in de naamgeving tot uitdrukking: het Latijnse woord primus betekent eerste, eersteling. Primula florindae daarentegen is de laatst bloeiende soort. Het is een van de beste en langst bloeiende primula’s, die er bestaan.

Deze Primula wordt 20 – 40 cm hoog en bloeit op hoge, bepoederde stelen met zwavelgele bloemen in trossen. De bloei is lang, begint in juni en loopt door tot eind augustus. De bloem lijkt veel op de gewone primula (Primula auricula), die vroeg in het voorjaar in felgele, blauwe en bordeauxrode kleur te koop is. De tuilen bloemen hangen voornamelijk.

Morgenzonnetje

Van oorsprong komt deze Primula uit Tibet en groeit daar van nature langs bergstroompjes en rivieroevers. De bloemen geuren heel licht; om die reden hoef je hem echter niet te kopen. Vooral op lichte kleigronden, al of niet gemengd met een flinke hoeveelheid humus en een beetje kalk, komt de plant het beste tot ontwikkeling in een moeras of drassige bodem. Een

>Primula’s lenen zich om te verwilderen, kruisbestuiving kan kleurverschillen opleveren – foto: La Malbaie-tuin van Frank Cabot in
Quebec (Canada)

uitstekende plant om een flink deel van de oever van een vijver in bezit te nemen. Vooral vijvers waarbij de overgang tussen land en water geleidelijk is (gemaakt), komen in aanmerking voor deze schitterende Primula. Een schaduw tot halfschaduwrijke plaats is vereist; anders verschrompelen de bladeren en neemt de vitaliteit zienderogen af. Een morgenzonnetje kan nog net; volle zon is echt uit den boze.

Primula florindae leent zich om te verwilderen. Situaties waarin blad van bomen en struiken ongestoord kan neerdwarrelen in en om de vijver, levert een ideale biotoop op. Je moet er ook niet van opkijken als de bloemen van kleur veranderen in de loop der jaren. Stuifmeelkorrels, overgewaaid van andere primula’s, zorgen voor zaden met andere eigenschappen en dikwijls een wat andere bloemkleur. Oranje tot rode kleuren zijn daarvan het gevolg.

Primula florindae is mooi te combineren met o.a. gele lis (Iris pseudacorus), wederik (Lysimachia punctata), moerasspiraea (Astilbe-soorten), groot hoefblad (Petasites-soorten) en de zwaardvormige bladeren van kalmoes (Acorus calmus).

Bezwijken voor een primula.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in