Decoratieve cypergrassen

0
543

Cypergrassen komen op vochtige plaatsen in heel de wereld voor. Er zijn meer dan zes honderd van deze zeggesoort. Cypergras is geschikt voor in huis, maar nog beter voelt de plant zich thuis aan de rand van de vijver of in een ondiepe vijveroever. De meest gangbare soorten worden hier beschreven. In het najaar moet cypergras binnen overwinteren, daar komt wel enige specifieke verzorging bij kijken.

Cyperus involucratus (parapluplant) is inheems in Madagascar en Mauritius.

Cyperus alternifolius is het bekende parapluplantje

De plant wordt veel als kamerplant gehouden. De belangrijkste eis, die de plant stelt, zijn permanent vochtige voeten. Dat is iets anders dan dat de plant permanent met de wortelkluit in water staat. Om een goede vochtigheid te bereiken is het handig om de plant op te potten in een waterdichte pot. Zorg bij het watergeven, dat het waterniveau altijd gelijk blijft. Alleen dan zal de parapluplant goed groeien. Een parapluplant kan vanaf mei buiten langs de vijverrand of in een ondiep gedeelte van de vijver worden gehouden. Geef de plant dan een halfschaduwrijke plaats, anders wordt het blad geel. De plant kan in goede omstandigheden een hoogte van een tot twee meter bereiken.
De parapluplant wordt ook aangeboden onder de (oude) naam Cyperus alternifolius of Cyperus flabelliformis. De plant heeft holle bloeistengels die driekantig van vorm zijn. Aan de top staan de (schut)bladen in een krans. In de zomer verschijnen boven de bladkrans bruine bloemaren.

 
Cyperus albostriatus groeit gedrongen Cyperus gracilis is een kleinblijvend cypergras

Cyperus albostriatus (synoniem: Cyperus argenteostriatus, Cyperus diffusus) komt uit het zuiden van Afrika. De plant wordt ongeveer zestig centimeter hoog. Aan de top ook hier weer parapluachtige bladen, maar aan de voet ook voetbladen. De bladen zijn in ieder geval veel breder dan van het parapluplantje. Deze soort mag alleen vochtig worden gehouden en beslist geen natte voeten hebben.
Cyperus gracilis lijkt veel op de parapluplant, maar is in alles kleiner. De plant wordt veel aangeboden als binnenhuisdecoratie, door de mooie, min of meer afgeplatte toeven. De plant wordt meestal niet hoger dan twintig tot vijfentwintig centimeter. De plant is ook geschikt voor het balkon, maar ook hier weer: wel licht, geen zon. Zorg ervoor, dat de plant permanent vocht tot z’n beschikking heeft.

 
Cyperus haspan groeit met haarfijne stengels Cyperus papyrus, het bekende papyrusriet of gewoon papyrus

Cyperus haspan kan in de kamer worden gehouden mits de plant veel licht krijgt en de luchtvochtigheid hoog is. De plant wordt tachtig centimeter hoog. De ijle, afhangende stengels staan sierlijk op lange stengels. Een goede luchtvochtigheid is een absolute voorwaarde voor een mooie, groene plant. Aan de toppen verschijnen in de zomer iele, haverachtige bloemen.
Cyperus papyrus (papyrus) is overbekend door de Egyptenaren, die papyrusrollen beschreven. De plant groeit bij voorkeur in ondiep, niet te koud water. Deze cypergras kan in de volle zon groeien. Er kan een hoogte van anderhalve tot tweeëneenhalve meter worden bereikt. De stevige, onbebladerde stengels dragen aan de top brede pluimvormige schermen met bladen. Het is een pracht om papyrus te zien groeien en bloeien. In de zomer is de top overdekt met dunne takjes met bruine bloemen. Plant een papyrus op een tegen wind beschutte plaats in een grote kuip of in de vijver (tot op maximaal twintig centimeter diepte). De fijne textuur van stengels en bladen en de imposante hoogte trekken alle aandacht, die de plant zeker verdient.

Problemen met cypergras oplossen

Spint – Cypergrassen zijn gevoelig voor rode spint. U kunt natuuurlijk op een milieuvriendelijke manier een bestrijdingsmiddel inzetten om van de spint af te komen. Cypergras reageert echter niet goed op bespuitingen. De bladen worden meestal geel. Spint zuigt sappen via de opperhuid van het blad uit de plant. Hierdoor ontstaan talloze gele vlekjes op de bladen. Uiteindelijk sterft het blad af. Een goede werkwijze om spint te voorkomen en er tijdig vanaf te komen is de plant zeer regelmatig met een stevige straal koud water af te sproeien.
Verdorren van het blad – In de huiskamer is de luchtvochtigheid vrijwel altijd (te) laag (& 40%). Regelmatig besproeien of vernevelen van water voorkomt verdorren van het blad. Een andere oorzaak van geel worden van de bladen of in het uiterste geval van verdorren is voedselgebrek. In het groeiseizoen (april – oktober) moet om de veertien dagen wat kunstmest of plantenvoeding aan het gietwater worden toegevoegd. Nadeel hiervan is, dat op den duur de grond verzilt. In de potgrond ontstaat een opeenhoping van niet voor de plant opneembare stoffen met als gevolg, dat het blad geel wordt en de plant wegkwijnt. Verpot dan ook regelmatig uw cypergras. Spoel de grond tussen de wortels uit en verwijder dode wortels en stengels. Let daarbij op eventueel aanwezige witte, kalkachtige afzettingen op de wortels. Dat is het residu van de voedingsstoffen, die niet opgenomen kunnen worden. Verwijder deze aanslag.
Mengsel potgrond – Cypergras groeit goed in een mengsel van drie delen potgrond, twee delen klei en een deel oude, verteerde koemest. Meng alles goed door elkaar. Na verpotten mag cypergras pas na twee maanden weer kunstmest of kamerplantenmest met het gietwater worden geven.
Cypergras vermeerderen – Cypergras kan door middel van delen van de kluit worden vermeerderd. Dit kan gelijktijdig met het verpotten gebeuren. Doe dit vooral in het groeiseizoen. Een eenvoudige en boeiende manier is om cypergras te stekken. Knip een scherm met bladen van de stengel. Laat het stengelstuk ongeveer tien centimeter zijn. Knip de bladen rond het middelpunt terug tot eenderde van hun lengte. Plaats de gekortwiekte bladen met stengel ondersteboven in een pot met water. Zet het geheel op een lichte plaats in de halfschaduw. Na enige tijd vormen zich wortels en jonge scheuten. Plant de stek(ken) op in het mengsel zoals hiervoor is aangegeven.

Al onze siergrassen

Molinia (pijpenstro) – Miscanthus sinensis (prachtriet) – Holcus (witbol)
Deschampsia (ruwe – bochtige smele) – Carex (zegge) – Calamagrostis (struisriet)
Cyperus involucratus (parapluplant) – Cortaderia selloana (pampasgras) – Phalaris (rietgras)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in