Lythrum salicaria, kattenstaart

0
460

Kattenstaart is inheems in Nederland. Wie deze rijke bloeier van de waterkant heeft zien bloeien, zal de overdaad aan bloemen niet snel vergeten. De intens donkerroze kleur is niet alleen een signaalkleur die mensen aanspreekt; bijen en hommels bezoeken de bloemen ook graag.

Kattenstaart in vrijwel z’n natuurlijke omgeving

Wie een natte veenbodem of een drassige oever langs z’n vijver heeft, kan van nabij de lange bloeitijd bewonderen.

Kattenstaart (Lythrum salicaria) komt van nature algemeen voor in het ‘populierenverbond’ en in mindere mate in het ‘grauwe elzenverbond’. In matig voedselrijke tot zeer voedselrijke milieus groeit de plant in grote aantallen. Smeerwortel en moeraskruiskruid vergezellen kattenstaart in z’n natuurlijk biotoop. Daarbij horen bomen zoals populier, els, wilg en berk.

Wilgenblad

Linnaeus gaf aan kattenstaart als tweede naam salicaria mee. Het betekent zoveel als: met blad dat lijkt op die van een wilg. Het blad heeft daar inderdaad veel gelijkenis mee. Het is langwerpig of lancetvormig en staat of verspreid of in kransen langs de steel. De plant is overblijvend en wordt (afhankelijk van de hoeveelheid vocht) vijftig centimeter tot anderhalve meter hoog.

Kattenstaart bloeit lang en met lange aarvormige trossen en de bloemstengels zijn dicht bezet met bloemen

Goede snijbloem

Behalve z’n kwaliteit als vaste plant voor natte tot heel vochtige plaatsen is kattenstaart heel geschikt om op vaas te zetten. Let er dan wel op, dat zelfs in afgesneden toestand kattenstaart veel water moet hebben. Zeker één keer per dag moet de (ruime) vaas met water worden gevuld. Kattenstaart bloeit in de periode juni tot en met september onafgebroken rijkelijk.

Er zijn veel tuinvormen

Uit de gewone kattenstaart zijn enkele goede kruisingen ontstaan, die zeker de moeite waard zijn. Alle variëteiten zijn ongeveer een meter hoog. Kattenstaart is onder meer goed te combineren met kaarsjeskruid. De bloemkleur (roze tint) harmonieert goed met de donkerroze kleur van kattenstaart. Kaarsjeskruid moet dan wel op een minder vochtige grond staan dan kattenstaart.

Hou kattenstaart wel goed in de gaten: soms kan de plant behoorlijk gaan woekeren. Om die reden is de cultuur van deze plant in delen van de Verenigde Staten van Amerika verboden.
In het najaar verkleurt het blad geel. Aan het begin van de winter of vroeg in het voorjaar kunnen de stengels worden afgeknipt.

Gekweekte soorten

Botanische naam kleur
L. salicaria ‘Roseum Superbum’ donker purper
L. salicaria ‘Roseum The Beacon’ donker karmijnrood
L. salicaria ‘Roseum Lady Sackville’ roze
L. salicaria ‘Robert’ rood
L. salicaria ‘Rose Queen’ roze
L. salicaria ‘Prichard’s var.’ helderroze
L. salicaria ‘Roseum Perry’s var.’ kersenrood
L. salicaria ‘Morden’s Pink’ zalmkleur
L. salicaria ‘Dropmore’s Purple’ zalmkleur, grootbloemig
L. salicaria ‘Brightness’ zuiver roze
L. salicaria ‘Feuerkerze’ roze

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in