Gemiddelde temperatuur 2,8 °C
Maximumtemperatuur 5,2 °C
Minimumtemperatuur 0,0 °C
Neerslag 67 mm
Neerslagduur 68 uur
Het wintert en dus valt er weinig te doen aan de vijver. De vissen hebben rust nodig en de planten vegeteren onder de waterlijn. Het is dan ook raadzaam om bij de vijver vandaan te blijven. Zorg er wel voor, dat als het vriest er altijd een wak openblijft. Kwalijke gassen moeten steeds uit het water kunnen ontsnappen, zodat het water gezond blijft voor de vissen. Zo’n wak is makkelijk te maken met een in de handel verkrijgbare ijsvrijhouder. Mocht de vijver toch zijn dichtgevroren, ga dan met keteltjes heet water aan de slag. Zet die op het ijs, totdat er een wak ontstaat.
Ga nooit hakken. Slagen op het ijs trillen door in het water. De vissen vangen ze op met hun uiterst gevoelige zijlijnorgaan. Ze raken door het gehak zwaar in de stress, wat uiteindelijk hun dood kan betekenen. Daarom is het noodzakelijk om alle herrie rond de vijver tot het uiterste te beperken. Laat de vissen rusten.
Ook in de koifarms is weinig te doen. De meeste koidealers vieren nu vakantie of speuren wereldwijd naar mooie vissen. Sommigen echter gebruiken de wintermaanden voor voorlichting. Ze organiseren lezingen, cursussen en bijeenkomsten. Ook de de Nishikigoi Vereniging Nederland (NVN) zit nu niet stil.
Plantenkwekers hebben het druk. Planten worden gescheurd, potmachines draaien en waterlelies worden in kweekbakken gezet. Dit alles om aan uw vraag als vijverliefhebber te kunnen voldoen. Wat niet veel waterplantenliefhebbers weten, is dat het assortiment de laatste jaren sterk is uitgebreid. Waren vroeger alleen de bekende inlandse waterplanten goed verkrijgbaar, nu komen ze van over de hele wereld en zijn er ook vele kweekvormen verkrijgbaar. Een vijverrand als waterplantenborder kan dus nu een hele uitdaging blijken. Het is wel even speuren, want de meeste tuincentra houden het toch op de geijkte waterplanten.