Vijveren het hele jaar door: juni

0
626

Gemiddelde temperatuur 15,2 °C
Maximumtemperatuur 19,8 °C
Minimumtemperatuur 10,2 °C
Neerslag 72 mm
Neerslagduur 45 uur

De zomermaanden zijn de genietmaanden bij uitstek. Als het zonnetje schijnt en het ’s avonds lang warm blijft, is het goed toeven aan de vijverrand. Zeker als uw koi tam zijn. Om ze zover te krijgen gaat u als volgt te werk:
Kies een vaste voerplek. Bij het terras is het leukst. Stop uw hand in het water en haal die rustig heen en weer. De vissen zullen reageren. Strooi vervolgens wat voer bij de heen en weer bewegende hand. De vissen zullen op het voer afkomen. Herhaal dit enkele voerbeurten. Vervolgens kunt u de vissen op het moment, dat ze eten proberen te aaien. Na enige maanden volhouden komen de vissen al als u uw hand door het water haalt. Ga steeds rustig te werk.
Tamme vissen zijn overigens ook veel beter te controleren. Ze laten zich gemakkelijk door u manipuleren in het water. Soms zijn ze er zelfs uit te tillen. Cha-goi worden het tamst. En het klinkt misschien raar, maar Japanse koi zijn veel gemoedelijker dan die uit Israël. Waarschijnlijk komt dit, doordat men in Japan zeer streng selecteert, terwijl ze in Israël alle visjes moeten laten opgroeien. Daar hebben ze simpelweg niet voldoende kennis. Dit heeft tot gevolg, dat in Israël geboren karpertjes veel harder moeten knokken voor hun voer en daardoor brutaler worden.

Felle zon kan nadelig zijn als een van de medeveroorzakers van algenbloei en u wilt uw vissen nu toch wel zien. Ook kunnen karpers verbranden als ze liggen te zonnen. Zorg dus voor schaduwplekken in de vijver door hoge beplanting aan de vijverrand, een flinke waterlelie of een pergola over de vijver. Dit laatste zie je heel veel in Engeland. Ik heb tijdens een hittegolf wel partytenten over de vijver gezet.

Er kan nu volop worden gevoerd. Maar voer niet meer dan het filter aankan en houd in de gaten, dat koi meer eten dan ze kunnen verteren. Heel leuk is het om zelf voer te klaar te maken. Sommige voerfabrikanten leveren poedervoer, dat als basis kan fungeren. U kunt dit verrijken met groente, garnalen en fruit. Zelfs knoflook wordt door koi op prijs gesteld. U zult zien dat voeren met door u zelf samengesteld voer vele kwaliteitsuurtjes met uw vissen oplevert.
Het kan gebeuren dat al dat voeren het filter aanzienlijk vervuilt. Die moet dan uiteraard worden schoongemaakt. Doe nooit het hele filter in één keer. Pak slechts één kamer per week. Spoel het filtersubstraat schoon met vijverwater. Op die manier houdt u de bacteriecultuur het beste in stand. Het is na de schoonmaak beter extra nitrificerende bacteriën toe te voegen. Er gaan overigens steeds meer stemmen op om die helpertjes regelmatig aan het vijverwater toe te voegen.

Een lans voor het vijverfilter. Een koivijver kan niet zonder, maar eigenlijk moet het gezegde zijn: vissen in de vijver, filter op de kant. Zeker als u de vissen voert. U brengt daarmee namelijk voedingsstoffen in de vijver, die door de vissen worden uitgescheiden als nitriet en ammonium. In het filter worden deze stoffen door bacteriën omgezet in nitraat, dat plantenvoeding is. Hebt u voldoende moerasplanten aangebracht, dan nemen die het nitraat op en houden zo uw vijver helder. In een vijver zonder filter gebeurt dit ook wel, maar niet intensief genoeg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in