Gemiddelde temperatuur 10,3 °C
Maximumtemperatuur 14,2 °C
Minimumtemperatuur 6,5 °C
Neerslag 77 mm
Neerslagduur 57 uur
Het wordt guurder buiten. De natuur bereidt zich voor op barre tijden en ook u moet aan de slag. Span allereerst een net over uw vijver. Al die afwaaiende bladeren mogen niet in het water komen. Zij zullen anders een aanslag op de kwaliteit van het water plegen. Mocht het onmogelijk zijn een net te spannen, dan moet het wateroppervlak dagelijks met een schepnet van blad worden ontdaan. Een skimmer is natuurlijk de ultieme oplossing.
Daalt de watertemperatuur onder de 15 °C, dan mag er alleen nog licht verteerbaar voer worden gegeven. Onder de 8 °C helemaal stoppen met voeren. Maar dat is waarschijnlijk pas de volgende maand het geval.
Nu is de tijd gekomen om te kiezen. Gaat u uw vijverwater de hele winter door middel van verwarming boven de 10 °C houden of kiest u voor een natuurlijke overwintering? Er zijn drie soorten vijververwarming: de zogenaamde dompelaars – zeg maar een vergrote uitvoering van de bekende aquariumverwarming, er zijn pondheaters en ook kan er een element op de centraleverwarmingsketel worden aangesloten. Verwarming kost geld, maar als u vijver en filter goed isoleert, worden de kosten aanzienlijk gedrukt. Groot voordeel is, dat uw vissen niet snel aan gezondheid zullen inboeten. Uw dure vriendjes zijn veiliger.
Kiest u voor natuurlijk overwinteren, dan is het volgende noodzakelijk: waterstofzuig de vijver grondig. Achtergebleven vuil gaat rotten met alle gevaren van dien. U zult merken dat een bottomdrain niet voor niets is uitgevonden. Haal de vijverpomp en luchtstenen omhoog tot zo’n 20 centimeter onder het wateroppervlak of schakel winterin- en uitlaat in als u een professionele installatie hebt. De watertemperatuur zal op de vijverbodem steeds 4 °C blijven. Maak het filter kamer voor kamer grondig schoon, maar laat het zolang mogelijk doordraaien. Verwijder afstervende plantendelen regelmatig uit het moerasgedeelte en voer ze af naar de composthoop. Op die manier verlaagt u de biomassa in de vijver. Ook natuurlijk overwinterende vissen zijn gebaat bij isolatie.