Vijveren het hele jaar door: september

0
393

Gemiddelde temperatuur 14,2 °C
Maximumtemperatuur 18,7 °C
Minimumtemperatuur 9,6 °C
Neerslag 72 mm
Neerslagduur 48 uur

Langzaam aan komen we in de voor vissen meest cruciale fase. De voorbereiding op het voorjaar. Waarom voorjaar? Vissen die gezond de winter ingaan, maken de grootste kans om ook in het voorjaar te blaken van gezondheid. Zijn ze nu niet in topconditie, zet u dan maar schrap voor het voorjaar.
Geef de vissen een gezondheidscheck. Zijn ze goed doorvoed? Vertonen ze geen gebreken? U hebt nu nog de kans om in te grijpen. Realiseert u zich, dat verzwakte vissen grote risico’s lopen tijdens de wintermaanden? Het beste kunt u ze op een vorstvrije plaats laten overwinteren, zodat ze behandelbaar blijven.

Zolang de temperatuur van het vijverwater niet onder de 15 °C zakt kunt u nog stevig doorvoeren met eiwitrijk voedsel. Controleer ook het filter. Door ernstige vervuiling: kamer voor kamer schoonmaken en extra filterbacteriën toevoegen.

Het najaar is een zeer geschikte tijd om vijverplannen ten uitvoer te brengen. Mocht u grootscheepse plannen hebben, dan is het wel zaak om uw vissen gedurende de wintermaanden ergens anders onder te brengen. Zij mogen niet de dupe worden van uw dadendrang. Als dit probleem is opgelost, dan kan de spade de grond in.
Zet de vijver eerst op papier. Daarbij moet inspraak van de huisgenoten niet worden veronachtzaamd. Zij moeten immers ook kunnen genieten en u kunt hun hulp goed gebruiken bij het graven. Doe dit laatste van binnen naar buiten. Dat werkt het gemakkelijkst. Zorg, dat de vijverrand goed horizontaal ligt. Klaar met graven? Dan moet de kuil goed onderzocht worden op scherpe dingen. De folie moet wel waterdicht blijven. Vervolgens gaat het beschermende ondertapijt in de kuil en daarover de folie. Vullen met water en tegelijkertijd de folie zo glad mogelijk strijken. Naden goed wegvouwen.
U kunt nu nog wel waterplanten inbrengen, maar wacht met vissen tot het voorjaar. Installeert u een filter, dan kunt u die nu gewoon laten draaien. Er is nog wel geen vissenpoep, maar de stroming verbetert de waterkwaliteit toch aanzienlijk. Ook wordt bij de werkzaamheden veroorzaakte vervuiling uitgefilterd.

Bent u als koifanaat (nog steeds) op zoek naar dat een speciale koi? Veel koihandelaren vertrekken de komende maanden naar Japan om daar bij de koi-oogst aanwezig te zijn. Zij kunnen voor u op zoek gaan. Door middel van een in een gsm gebouwde cameraatje kunnen zij u laten zoen of de koi, die zij hebben gevonden, het droomexemplaar is, dat u zoekt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in