Alles wat je moet weten over bijen in de tuin

0
207

Heb je je ooit afgevraagd waarom bijen zwermen? Bijen zijn insecten die in kolonies leven. De kolonie bestaat uit een vrouwtje en verschillende mannetjes. Het vrouwtje legt eitjes en de mannetjes bevruchten ze. Als de larven uitkomen, verlaten ze de bijenkorf om voedsel te zoeken. Dit wordt “zwermen” genoemd. Wat moet je nog meer weten over bijen?

Waarom zwermen bijen?

Bijenteelt is de praktijk van het houden van bijen voor de honingproductie. De imker moet eerst een bijenkorf oprichten en dan zorgen voor een geschikte omgeving waarin de bijen kunnen gedijen. Een goede imker zal ook in staat zijn honing, bijenwas en propolis van de bijen te produceren. Bijen zwermen als er genoeg ruimte in de bijenkorf is. Ook als het weer te warm of te koud is, kunnen ze zwermen.

Hoe weet je of je bijen zwermen?

Als je een bij in je tuin ziet rondvliegen, is het hoogstwaarschijnlijk aan het zwermen. Als je een groot aantal bijen ziet, is het hoogstwaarschijnlijk een zwerm. Als je maar één bij rond je tuin ziet vliegen, then it is probably just one bee looking for food.

Wat moet je doen als je een zwerm ziet?

Als je bijen ziet zwermen, moet je je plaatselijke imkerclub of de plaatselijke bijenvereniging bellen. Zij kunnen je advies geven over hoe je de situatie moet aanpakken. Je moet ook contact opnemen met je plaatselijke gemeente om te weten te komen wat je met de bijen moet doen.

Hoe lang blijft een zwerm rondhangen voor ze vertrekken?

Een zwerm vertrekt meestal na ongeveer 5 dagen. Soms blijft de zwerm echter tot 10 dagen in de buurt.

Wanneer is het veilig om de zwerm uit de bijenkast te verwijderen?

Het is nooit veilig om een zwerm uit de bijenkorf te verwijderen. Je zou uiteindelijk de bijenkoningin kunnen doden. Je zou ook alle bijen in de zwerm kunnen doden en ook dat is jammer.

Kun je de honing die de bijen maken verkopen?

Nee. Honing kan niet verkocht worden omdat het als een beschermd product beschouwd wordt. Je kunt de honing niet verkopen zonder toestemming van de fabrikant.

Bijen en honing: een bijzondere combinatie

Honing is een zoetstof die al sinds de oudheid door de mens gebruikt wordt. Honing is de nectar van bloemen die bijen verzamelen en in hun honingraten opslaan. Honing kan op veel verschillende manieren geproduceerd worden, afhankelijk van het soort imker. Sommige imkers gebruiken liever honing die uit wilde bijen gewonnen is, terwijl anderen liever honing gebruiken die afkomstig is uit bijenkorven die ze zelf opgericht hebben.

Welke soorten bijen zijn er?

Er zijn twee hoofdsoorten bijen: de Europese en de Afrikaanse. De Europese bij is over het algemeen kleiner dan de Afrikaanse bij en komt voor in koudere klimaten. De Afrikaanse bij is groter en leeft in warmere klimaten. Bijen zijn erg belangrijk voor het menselijk dieet omdat ze een belangrijke voedselbron zijn voor mensen die in warme landen wonen.

Wat doet een honingbij?

De honingbij produceert honing door nectar van planten te verzamelen. De honingbij is een sociaal insect dat leeft in kolonies met tot een miljoen individuen. De levenscyclus van de honingbij bestaat uit vier stadia: het ei, de larve, de pop, en de volwassene. De honingbij heeft zes poten maar slechts vijf voeten.

Bedreigde soort

De honingbij is geen bedreigde soort en staat dan ook niet als zodanig op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten honing die van de honingbij gemaakt kunnen worden. De meest populaire honingsoorten zijn witte, donkere, klaver, boekweit, en acacia. Honingbijen zijn erg belangrijk voor de landbouw omdat ze veel gewassen bestuiven. Ze zijn ook belangrijk voor de mens omdat ze honing, bijenwas en propolis produceren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in