Welk effect heeft tuinieren op de mentale gezondheid?

0
243

Tuinieren is een activiteit waar mensen van alle leeftijden en achtergronden van kunnen genieten en het is aangetoond dat het verschillende voordelen heeft voor de geestelijke gezondheid. In dit artikel wordt het effect van tuinieren op de mentale gezondheid uit de doeken gedaan. Hoe vermindert het bijvoorbeeld stress en angst en vergroot het geluksgevoelens? Wij zochten het voor je uit!

Het vermindert stress en angst

Een van de meest bekende geestelijke gezondheidsvoordelen van tuinieren is het effect op het verminderen van stress en angst. Het is aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur een kalmerend effect heeft op lichaam en geest. Bovendien heeft het tuinieren zelf een meditatief en kalmerend effect.

Leef in het moment

Als we tuinieren worden we gedwongen te vertragen en aanwezig te zijn in het moment. Je concentreren op de taak die je moet uitvoeren, zoals zaaien, wieden en water geven, maakt kalm en vermindert gevoelens van stress en angst.

Het verhoogt het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen

Tuinieren heeft ook een positieve invloed op het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Planten verzorgen en ze zien groeien geeft ons een gevoel van prestatie en trots. Dit geldt vooral als je je eigen voedsel kweekt.

Pluk de vruchten van jouw eigen arbeid

In een eigen tuin kun je uit de eerste hand de vruchten van je arbeid zien in de vorm van gezonde en heerlijke groenten. Dit verhoogthet gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen helpen vergroten. Wedden dat je je na een middag tuinieren een stuk beter voelt?

Het verbetert de stemming

Naast het verminderen van stress en angst en het vergroten van het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, blijkt tuinieren ook te zorgen voor positieve gevoelens. Tijd buiten doorbrengen met frisse lucht en zon verbetert bijvoorbeeld de stemming en het energieniveau Dit geldt vooral voor mensen die lijden aan een seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), die wordt veroorzaakt door een gebrek aan zonlicht tijdens de wintermaanden.

Het zorgt voor hoop en optimisme

Tuinieren geeft ook een doel en betekenis. Planten verzorgen en ze zien groeien en bloeien is een herinnering aan de schoonheid en veerkracht van de natuur. Het kan een gevoel van hoop en optimisme geven en het algehele welzijn verbeteren.

Kortom: begin met tuinieren voor de geestelijke gezondheid

Wil je tuinieren om je geestelijk beter te voelen? Houd dan het volgende in gedachten:

Tip 1: Begin klein

Ten eerste is het belangrijk om klein te beginnen. Je hebt geen grote tuin of veel ervaring nodig om te beginnen met tuinieren. Een kleine containertuin of een paar potplanten is een gemakkelijke manier om te beginnen.

Tip 2: Kies voor gemakkelijk te onderhoude planten

Het is ook belangrijk om planten te kiezen die gemakkelijk te verzorgen zijn en geschikt voor je omgeving. Als je niet zeker weet wat je moet planten, raadpleeg dan je plaatselijke tuinwinkel of tuinexpert.

Tip 3: Wees geduldig

Alle goede dingen kosten tijd, ook de tuin. Neem de tijd om de plantjes te verzorgen en om zaadjes te zaaien. Als het goed is komt er na verloop van tijd iets moois uit. En dat geeft ongetwijfeld een goed gevoel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in