De woonkamer een nieuwe kleur geven

0
134
woonkamer verven echtpaar

Zijn de kozijnen vergeeld, zitten de deuren vol krassen en ben je de kleur op de muur nu echt wel zat? Dan is het de hoogste tijd om de woonkamer een nieuwe kleur te geven. Veel mensen zien dit vaak als een tijdrovende klus, waardoor ze dit telkens weer uitstellen tot het moment dat het er echt niet meer uit ziet. Dit is zonde, want als je stapsgewijs werkt, valt het allemaal best wel mee. Vaak kost het je een weekend om de hele woonkamer weer van een nieuwe kleur te voorzien.

Kleur bepalen

De allereerste stap is natuurlijk het bepalen van de kleuren. Vaak zijn kozijnen en deuren wit, maar als jij een andere kleur wilt, is dat uiteraard ook prima. Wel is het zo, dat dit dan vaak lastiger te combineren is. Ook de kleur voor op de muren moet bepaald worden. Hiervoor kijk je naar de kleur voor je kozijnen en deuren, maar ook naar de inrichting van je woonkamer. Heb jij veel donkere meubels? Dan is een lichte, natuurlijke kleur een mooie optie. Heb je juist veel lichte meubels? Dan kun je kiezen voor een wat meer donkere kleur.

Ook het verfmerk is hierbij belangrijk, want kwaliteit kan nogal eens verschillen. Kies je bijvoorbeeld voor verf van een budgetwinkel, dan betaal je hier niet veel voor maar de verf zal ook niet lang mooi blijven. Het is dus beter te kiezen voor een iets duurdere verf met uitstekende kwaliteit, zoals Sigma verf.

Naar de bouwmarkt

Nadat je voor jezelf hebt bepaald welke kleuren je gaat gebruiken, is het tijd om naar de bouwmarkt te gaan en alles aan te schaffen voor de klus. Maak thuis een lijstje met alles wat je nodig hebt, zodat je zeker weet dat je niks vergeet. Uiteraard heb je verf nodig, maar denk daarnaast ook aan roerhoutjes, verfrollers, kwasten, bakken om de verf in te doen, afplaktape en afdekzeil.

Zorg er thuis voor dat alle meubels afgedekt worden, en dat je alles goed afplakt. Niet alleen het plafond moet je goed afplakken, maar ook de sloten bij de ramen en deuren. Wanneer dit mogelijk is, kun je het beslag er ook uit halen, zodat je zeker weet dat de hele deur goed geschilderd wordt.

Na de klus

Heb je alles geschilderd? Dan is het belangrijk dat je alles goed laat drogen. Zet een raam of deur open om te kunnen luchten, en plaats meubels pas terug als je zeker weet dat de verf goed opgedroogd is. afplaktape kun je er overigens het beste vanaf halen op het moment dat de verf nog nat is. zo voorkom je dat je de verf per ongeluk meetrekt en weer helemaal opnieuw moet beginnen.