Door regenwater opvangen nieuw leven in je tuin

0
195
regenton in de tuin

Je achtertuin is bepaald niet klein, maar hij is erg onoverzichtelijk. En niet echt uitnodigend om er eens een middagje lekker met een boek in het zonnetje te gaan zitten. Er liggen voornamelijk tegels, er staat een beetje veel onkruid langs de schutting en de plantjes die er staan zijn enigszins vergaan. Je hebt er ook nog geen tijd voor gehad. Je moest snel hier gaan wonen, de boel inrichten, je meubels binnen neerzetten en aan je nieuwe baan beginnen. Nu ben je eindelijk een beetje gesetteld en wil je jouw tuin nieuw leven in blazen.

Regenwater opvangen voor een wadi

Een nieuwe vriend van je die een paar straten verderop woont, had het over een wadi en dat lijkt je hartstikke leuk om aan te leggen. De wadi is waterafvoer door infiltratie. Je gaat maar eens een beginnetje maken door alle bijna alle tegels te verwijderen en een leuke plek te bepalen voor de wadi. Bij de openslaande deuren laat je een paar tegels liggen die je goed schoon spuit en schrobt. Dan vervang je de regenpijp op de hoek van je huis want die is vanaf de aansluiting bij de dakgoot tot aan de grond eigenlijk helemaal gaar en lelijk. De onderkant van de regenpijp komt uit in een bakje. Dat bakje laat het regenwater geleidelijk via een door jou aangelegd gootje naar de iets lager gelegen wadi lopen. Zo zorg je voor een prachtige biodiversiteit in je tuin. Allerlei diertjes komen op de wadi af en je creëert er een lusthof voor veel vogeltjes mee. En voor jezelf, want de planten en bloemen groeien er perfect door. Regenwater opvangen is niet alleen verstandig om het riool niet te overbelasten maar ook nog eens leuk voor flora en fauna. Daar word je nou echt blij van!

Regenwater opvangen in een regenton

Bij de schuur die achterin de tuin staat, wil je een regenton plaatsen. Vlak daarnaast ga je een klein moestuintje beginnen. Daar kan je die extra watervoorraad perfect voor gebruiken! Maar je moet eerst dakgoten aanbrengen want die zijn verdwenen. Aan een hoek zet je een regenton en de regenpijp die je erboven hebt aangebracht, stopt net boven de regenton. 

Regenwater opvangen in Nederland

Er valt toch regen vaak genoeg in Nederland, waarom zou je het eigenlijk opvangen? Heel simpel, omdat het nu in de meeste gevallen zo maar rechtstreeks het riool in verdwijnt. En dan heb je er niets meer aan! Als al het regenwater het riool in vloeit, droogt de grond in je tuin sneller uit. Dan groeien er straks geen planten en bomen meer want die krijgen dan veel te weinig water, vooral in de zomer. Je moet het regenwater opvangen en teruggeven aan de grond. Op die manier geef je de planten en de dieren weer voeding en maak je de cyclus weer rond. Regenwater opvangen doe je met producten van BUMA Handel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in