Wat is verticaal tuinieren?

0
225

Stedelijk tuinieren is de laatste jaren een populaire trend geworden. Steeds meer mensen willen hun eigen verse producten kweken, zelfs als ze in appartementen of kleine huizen met beperkte open ruimte wonen. Verticaal tuinieren is een innovatieve oplossing voor het kweken van een grote verscheidenheid aan planten in een beperkte ruimte. Dit artikel bespreekt de voordelen van verticaal tuinieren en geeft tips om te beginnen.

Wat is verticaal tuinieren?

Verticaal tuinieren is een methode om planten naar boven in plaats van naar buiten te laten groeien. Het gebruikt verticale oppervlakken, zoals muren en hekken, om een tuin te creëren die minder ruimte in beslag neemt dan traditioneel tuinieren. Planten kunnen worden gekweekt in bakken, op planken of in speciaal ontworpen constructies.

Waar kun je verticaal tuinieren?

Afhankelijk van de beschikbaarheid van licht en ruimte kan dit binnen of buiten gebeuren. Binnen worden kweeklampen of natuurlijk licht gebruikt, terwijl buiten zonlicht wordt gebruikt. Verticale tuinen kunnen ook gebruikt worden om levende muren te maken – muren bedekt met planten.

Wat zijn de voordelen van verticaal tuinieren?

Verticaal tuinieren biedt een aantal voordelen, namelijk:

 1. Ruimtebesparing: planten kunnen in een beperkte ruimte worden gekweekt, waardoor het geschikt is voor stedelijke omgevingen.
 2. Verbetering van de luchtkwaliteit: planten absorberen kooldioxide en andere verontreinigende stoffen, waardoor de luchtkwaliteit in huizen en kantoren kan verbeteren.
 3. Verbeterde esthetiek: verticale tuinen kunnen een visueel aangename en rustgevende omgeving creëren.
 4. Verbeterde voedselproductie: met verticale tuinen kun je je eigen verse producten kweken, zodat je geen voedsel uit de supermarkt hoeft te kopen.
 5. Gemakkelijk qua onderhoud: verticale tuinen zijn gemakkelijker te bereiken en te bewateren, waardoor ze minder onderhoud vergen.

  Hoe begin je met verticaal tuinieren?

  Beginnen met verticaal tuinieren is gelukkig heel eenvoudig. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

  • Plantkeuze: Houd bij het kiezen van planten voor je verticale tuin rekening met blootstelling aan de zon en ruimte. Sommige planten, zoals tomaten en komkommers, hebben een grote ruimte nodig, terwijl andere, zoals kruiden en sla, in kleine bakken gekweekt kunnen worden.
  • Kies de goede structuur: Je kunt een verticale tuin maken met verschillende structuren, zoals planken, bakken en latjes. Als je een verticale tuin binnenshuis maakt, zul je kweeklampen moeten gebruiken om de planten voldoende licht te geven.
  • Bereid de grond voor: De grond voor een verticale tuin moet rijk zijn aan voedingsstoffen en vocht kunnen vasthouden. Je kunt je eigen grond maken met compost, perliet of vermiculiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in