Duurzaam tuinieren: zo maak je er een groot succes van

0
68

Duurzaam leven en milieubewustzijn staat tegenwoordig hoog op de agenda. Niet alleen in de politiek, maar ook in ons eigen leven. Zo wint duurzaam tuinieren steeds meer aan populariteit. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de fysieke en mentale gezondheid van de mens. Tuinieren maakt rustig en ontspant. Hoe creëer je een duurzame tuin? Wij hebben wel een aantal tips voor je!

Waarom is het belangrijk om duurzaam te tuinieren?

Misschien denk je bij duurzaam tuinieren als eerste aan het gebruik van milieuvriendelijke producten. Dat klopt, maar het gaat veel verder dan dat. Door op een milieuvriendelijke manier bloemen, planten, kruiden, groenten en fruit te verbouwen zorg je voor een harmonieus ecosysteem. Door rekening te houden met de biodiversiteit, het waterverbruik en de bodemgezondheid zorg je voor een plek die in harmonie is met de rest van de omgeving/

Verminder jouw impact op het milieu met duurzaam tuinieren

Wie kiest voor duurzaam tuinieren vermindert zijn of haar impact op het milieu. Tegelijkertijd ontstaat er een gezonde en harmonieuze omgeving voor planten, dieren en mensen. Redenen genoeg om deze manier van tuinieren te overwegen. Maak een goed begin door aandacht te besteden aan waterbeheer. Tegenwoordig bestaan er diverse slimme irrigatietechnieken waarmee je op een eenvoudige manier water bespaart. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van regenwateropvangsystemen en druppelirrigatie. Water besparen betekent niet dat jouw bloemen, planten en gewassen te kort komen. In tegendeel. Ze krijgen alleen het water dat ze écht nodig hebben.

Duurzaamheid en planten

Naast waterbesparing zijn er nog talloze manieren om duurzaam te tuinieren. Zo raden we het gebruik van mulch rondom planten zeker aan. Daardoor houden ze meer vocht vast en is er minder behoefte aan irrigatie. Succes op het gebied van duurzaamheid bereik je ook door de juiste planten te kiezen. Hou rekening met het bodemtype en het lokale klimaat. Inheemse planten zijn beter in staat om zich aan te passen. Ook hebben ze veel minder water nodig dan exotische tegenhangers.

Zo bevorder je de biodiversiteit in de tuin

We schreven er zonet al even over: biodiversiteit. Dit betreft de manier waarop planten en dieren met elkaar samenleven in een ecosysteem. Bevorder duurzaamheid en balans door verschillende bloemen, struiken en bomen bij elkaar te planten. Oftewel: stimuleer de biodiversiteit in de tuin. Dit trekt onder andere bijen en vlinders aan, die een belangrijke bijdrage leveren aan het voortbestaan van de tuin. Daarnaast zorgt biodiversiteit er voor dat vogels en dieren voldoende voedsel en onderdak hebben. Met name in de koude maanden van het jaar is dit zeer welkom.

Zorg voor een gezonde bodem

Droom je van een duurzame en gezonde tuin die volop in bloei staat? Besteed dan voldoende aandacht aan de bodem. Die creëer je heel eenvoudig zelf door organisch materiaal te composteren. Voorbeelden daarvan zijn onder andere bladeren, tuinafval en restjes uit de keuken. Door te composteren geef je waardevolle voedingsstoffen terug aan de bodem. Tegelijkertijd verminder je de hoeveelheid afval. Als klap op de vuurpijl is compost ook nog eens goed voor de bodemstructuur en bevordert het de groei van gezonde planten in de tuin. Allerlei voordelen dus!

Dit moet je zeker niét doen in de tuin

Naast bepaalde methoden die je zeker moet toepassen in de tuin (zoals biodiversiteit stimuleren) zijn er ook een aantal dingen die je zeker niét moet doen. Een daarvan is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit kan inderdaad een effectieve manier zijn om ongedierte te bestrijden. Helaas is het gebruik van dergelijke middelen ongezond voor en mens en milieu. Het is beter om natuurlijke methoden te gebruiken, zoals het plaatsen van afweerplanten en het gebruik van insecten die bepaald ongedierte uitschakelt. Of steek de handen uit de mouwen en bestrijd ongewenste plagen handmatig in plaats van met een chemisch en schadelijk hulpmiddel.

Chemische kunstmest is niet meer van deze tijd

Mogen we nog een tip geven? Gebruik in plaats van chemische kunstmest organische meststoffen om de bodem in goede gezondheid te houden. Ook verminder je op deze manier het risico op watervervuiling en allerlei ziektes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in