Deze fouten bij het inrichten van je tuin moet je echt vermijden

0
123

Het mooi inrichten van jouw tuin is ontzettend leuk. Tenminste, als je er voldoende tijd en aandacht aan besteedt. Een oase van rust creëer je namelijk alleen door nauwkeurig te werk te gaan. Besteed bijvoorbeeld voldoende aandacht aan het ontwerp én de functionaliteit. En probeer de volgende veelgemaakte fouten in de tuin te vermijden!

1 – Je maakt geen goed plan voor de tuin

Een tuin inrichten zonder een duidelijk plan is absoluut geen goed idee. De kans dat je bepaalde belangrijke onderdelen van de tuin vergeet is best groot. En het is ook niet de bedoeling dat je planten op de verkeerde plek zet, waardoor ze bijvoorbeeld te veel of te weinig zonlicht ontvangen. Gelukkig is er een gemakkelijke oplossing voorhanden. Maak een gedetailleerd tuinontwerp en besteed voldoende aandacht aan zowel de indeling als de functies en de beplanting. Het gaat er om dat je de ruimte goed gebruikt. Lijkt je dit een lastige taak? Schakel dan een tuinarchitect in om een ontwerp te maken. Heb je uiteindelijk alleen maar profijt van!

2 – Je hebt te weinig kennis van planten

Planten zijn levende organismen die veel liefde en aandacht nodig hebben. Bovendien bestaan er tussen plantensoorten ontzettend veel verschillen. Zodoende is het belangrijk om veel kennis op te doen van bepaalde planten die je graag in de tuin wilt hebben. Wat zijn bijvoorbeeld de eisen qua water, bodem en licht? Doe ook onderzoek naar het groeipatroon, de bloeitijd en specifieke behoeften. Een gebrek aan kennis kan leiden tot dode planten. En dat is voor niemand leuk!

3 – Je doet aan overbeplanten

Veel planten in de tuin hebben staan is prachtig, maar brengt ook een risico met zich mee: overbeplanting. Dit betekent dat je teveel planten in de tuin hebt staan, die met elkaar moeten strijden om voldoende licht, water en voedingsstoffen. Dat is niet de bedoeling! Hou dan ook rekening met de grootte van planten. En zorg voor voldoende ruimte zodat elke plant voldoende kan groeien.

4 – Je zorgt voor te weinig variatie

We begrijpen dat je dol bent op de zomer. Toch is het jammer om alleen maar zomerplanten te hebben. Het ziet er saai uit en waarschijnlijk ben je er snel op uitgekeken. Ook in andere seizoenen groeien prachtige plantensoorten. Zorg daarom voor een mooie mix van zomerbloemen, voorjaarsbloeiers, winterharde planten en planten in allerlei herfstkleuren. Ga je zeker geen spijt van krijgen!

5 – Je besteedt te weinig aandacht aan onderhoud

Sommige plantensoorten hebben veel aandacht nodig. Helaas besteedt niet iedereen voldoende aandacht aan onderhoud, waardoor de tuin er minder mooi uit komt te zien. De plantensoorten gaan namelijk sneller dood en dat is ontzettend jammer. Het is begrijpelijk dat mensen in hun drukke bestaan niet altijd tijd hebben om hun planten te onderhouden. In een dergelijk geval kun je beter iemand inschakelen die wel voor de planten wil zorgen. Ook het gebruik van technologieën, zoals een automatisch irrigatiesysteem, is geen verkeerde keuze. Er zijn wat dat betreft mogelijkheden genoeg!

6 – Je houdt te weinig rekening met de schaduw en de zon

Planten op de verkeerde plek zetten in de tuin is helaas een veelgemaakte fout. Dit terwijl sommige soorten voldoende zonlicht of schaduw nodig hebben om te gedijen. Sterker nog: ze groeien niet of sterven vanwege een gebrek eraan. Verdiep je in de zon- en schaduwpatronen in de tuin en plaats daarna pas planten op een specifieke plek. Dit betekent dat je planten die veel behoefte aan zon hebben ergens neerzet waar de gele bol graag schijnt, terwijl schaduwplanten op een plek staan met minder licht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in