Jouw tuin perfect inrichten? Dat doe je zo!

0
210

Een mooie en strak ingerichte tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een plek waar je volledig ontspant en geniet van de natuur. Of je nu een kleine stadstuin hebt of een ruime achtertuin: het op de juiste manier inrichten van een buitenruimte maakt vaak een wereld van verschil. Hoe richt je jouw tuin perfect in? Je leest het in dit artikel!

Tip 1: Bepaal jouw doel(en)

Bepaal jouw doel(en) voordat je begint met het inrichten van je tuin. Wil je een fijne plek om te ontspannen een moestuin, een speelruimte voor kinderen of misschien wel een plek voor entertainment? Het bepalen van een doel maakt het indelen en inrichten van een buitenruimte een stuk gemakkelijker.

Tip 2: Kies de juiste planten

Plaats planten in de tuin die goed gedijen in het klimaat waarin je woont. Hetzelfde geldt voor het bodemtype. Hou daarnaast rekening met hoeveel je aan onderhoud wil doen. Siergrassen, vaste planten en bloeiende struiken voegen vaak veel kleur en textuur aan jouw tuin. Ook is het misschien een goed idee om enkele inheemse plantensoorten te plaatsen in de tuin. Die zijn vaak beter bestand tegen mogelijke lokale plagen en weersomstandigheden.

Tip 3: Creëer functionele zones

Heb je een aantal doelen opgesteld en een plan gemaakt? Verdeel je tuin in functionele zones. Wat dacht je bijvoorbeeld van een loungegedeelte met comfortabele meubels, een speelgedeelte voor kinderen en een leeshoek om te ontspannen? Door het toevoegen van zones creëer je een veelzijdige ruimte die geschikt is voor allerlei activiteiten.

Tip 4: Zorg voor mooie waterelementen

Een fontein, vijver of zelfs een decoratieve waterpartij is een aanwinst voor jouw tuin. Het zijn decoratieve elementen die zorgen voor schoonheid. Bovendien trekt water niet alleen vogels en vlinders aan, maar zorgt het ook voor een kalmerende sfeer. Zorg er trouwens wel voor dat de waterdecoraties passen bij de grootte van je tuin en het ontwerp ervan.

Tip 5: Hou rekening met de verlichting

Goede verlichting is zeer belangrijk in jouw tuin. Helemaal wanneer de zon ondergaat, wat natuurlijk vroeger is in de winter. Voeg dan ook vooral sfeerverlichting toe, zoals tuinlampen of lantaarns. En met strategisch geplaatste verlichting geef je automatisch aandacht aan de mooiste delen van tuin.

Tip 6: Kies fijn meubilair

Kies buitenmeubilair dat zowel comfortabel als duurzaam is. Het maakt niet uit of het nu gaat om een loungeset, een eettafel met stoelen of hangmatten. Ze dragen allemaal bij aan de stijl van jouw tuin. Vergeet ook niet om een meubel te kopen waarin je bijvoorbeeld kussens en andere accessoires kunt opbergen. Heel praktisch!

Tip 7: Kies voor een tuin die onderhoudsarm is

Wil je zo min mogelijk tijd besteden aan tuinieren? Ga dan voor onderhoudsarme opties. Kies bijvoorbeeld voor bodembedekkers die onkruid onderdrukken, gebruik planten met weinig waterbehoefte en installeer een automatisch irrigatiesysteem om het watergeven te vereenvoudigen.

Tip 8: Voeg mooie decoraties toe

Maak jouw tuin extra mooi met decoraties. De keuze is reuze tegenwoordig: van beeldjes tot zelfgemaakte kunstwerken en tuinornamenten. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is er. Deze elementen geven jouw tuin een uniek tintje en dat is fantastisch!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in