Waarom tuinieren leerzaam is voor jong en oud

0
23

Tuinieren is een fantastische hobby. Het is ontspannend, goed voor lichaam en geest én je geniet van verse producten uit eigen tuin. En dat niet alleen, want tuinieren heeft ook nog eens een zeer educatieve waarde. Het biedt waardevolle lessen over de natuur voor zowel kinderen als volwassenen. Hoe dit precies zit vertellen we graag in dit artikel!

Leer van alles over planten

Tuinieren en plantkunde gaan natuurlijk hand in hand. Van het ontkiemen van zaadjes tot de groei van bladeren, wortels, stengels en bloemen: de biologie zit vol wonderen. Leer van alles over interessante fenomenen als fotosynthese, wateropname en de levenscyclus van planten. Observeer, ontdek en geniet van de natuur!

Ontdek bijzondere organismen in de grond

De bodem is een ecosysteem waar het bruist van het leven. Er zijn allerlei micro-organismen in te vinden, die een belangrijke bijdrage leveren aan plantengroei. Door de tuinieren leert jong en oud alles over de rol van bacteriën, schimmels, en regenwormen in het ecosysteem. Denk bijvoorbeeld aan het afbreken van organisch materiaal en het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid. Plotseling besef je hoe belangrijk én complex een gezonde bodem is.

Observeer planten, insecten en dieren in de tuin

Tuinieren is zeer leerzaam voor kinderen. Door buiten actief te zijn leren ze van alles over planten, insecten en dieren in de tuin. En jij natuurlijk ook! Ontdek hoe ontzettend belangrijk biodiversiteit is en op welke manieren levende organismen afhankelijk van elkaar zijn.

Leer van alles over een gezond ecosysteem

Een gezonde tuin is in ecologisch opzicht in balans. Dit betekent dat planten, dieren en insecten met elkaar samenleven in een gezond ecosysteem. Hoe dat er uit ziet leer je tijdens het tuinieren. Daarnaast is deze hobby de perfecte manier om experimentjes uit de voeren. Laat kinderen bijvoorbeeld onderzoeken hoe verschillende lichtomstandigheden de plantengroei beïnvloeden. Of onderzoek welke meststoffen het beste zijn voor de tuingrond.

Versterk jouw kennis over de natuur

Door in de tuin bezig te zijn versterk je jouw kennis over de natuur. Niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Leer kritisch denken, experimenteer en wees nieuwsgierig. Dat levert je veel op in mentaal en fysiek opzicht!

Ontdek bijzondere patronen

Tuinieren en observeren zijn niet los van elkaar te zien. Neem alleen de veranderingen in de bodem en planten. Pak er pen en papier bij en noteer deze veranderingen. Waarschijnlijk ontdek je interessante patronen. Ook is dit een goede manier om planten of ziekten te ontdekken. Onderneem actie en zorg er voor dat ziektes zo snel mogelijk uit de tuin verdwijnen. Vaardigheden als ontdekken en observeren zijn zeer belangrijk bij kinderen. Wie weet doen ze later een wetenschappelijke studie en komen deze vaardigheden goed van pas.

Eigen groenten en fruit kweken brengt veel plezier

Het kweken van eigen groenten en fruit is ontzettend leuk en nog lekker ook. Kinderen vinden het vaak fantastisch om te doen. Ondertussen leren ze van alles over de oorsprong van voedsel en alles wat nodig is om het te produceren. Verse groenten en fruit liggen immers niet zomaar op je bord! Door te leren over het voedselproces neemt het respect voor boeren en de kennis over voedsel toe. Daarnaast leren kinderen over de voordelen van voedsel dat lokaal is geproduceerd, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Kortom: tuinieren brengt alleen maar voordelen met zich mee!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in