Dit is de beste periode om een tuin aan te leggen

0
92

Soms is het tijd om de tuin even flink onder de schop te nemen! Net als de rest van je woning verdient ook dit gedeelte goed onderhoud. Juist zelfs, want je tuin is een visitekaartje voor de rest van het huis. Je bezoek kijkt namelijk meestal als eerste naar de tuin. Sommige periodes zijn meer geschikt om te tuinieren dan andere. Wat is de beste tijd om een tuin aan te leggen?

Het hele jaar door tuinieren

In principe kun je het hele jaar door tuinieren. Het grillige Nederlandse weer kan het plezier echter flink vergallen. Vrijwel niemand wil in de stromende regen de tuin onderhouden. Het is dan ook niet verrassend dat de lente en de zomer de beste maanden zijn om te tuinieren. Dit betekent echter niet dat een tuin aanleggen in de winter onmogelijk is. Bepaalde materialen zijn namelijk het hele jaar door geschikt om een tuin mee in te richten. Zo kun je prima in de wintermaanden bestrating aan laten leggen door de hovenier. Het voordeel daarvan is dat je er tijdens de zomermaanden niet meer aan hoeft te denken. In principe maak je de tuin tijdens de winter al een beetje startgereed.

Gras en harde materialen aanleggen

In de winter herinner je de zomermaanden nog erg goed. Zodoende weet je nog precies wat er wel en niet aan de tuin verbeterd moet worden. Misschien wil je graag het gras in je tuin verruilen voor harde materialen zoals steen. Dergelijke materialen zijn bestand tegen vrijwel alles, behalve natte grond. Bij gras is het een heel ander verhaal. Deze gedijt niet goed wanneer het erg heet of erg koud is. Je kunt gras het beste planten bij gemiddelde temperaturen. Het inzaaien vereist weer een andere aanpak. Dit kun je het beste doen in april of mei (het voorjaar) of eind augustus-half oktober (de nazomer).

Maak plannen in de winter

De winter is een prima periode om na te denken over de inrichting van je tuin. Terwijl de sneeuw op je tuintegels valt, kun je prima binnen alvast je wensen voor een nieuw tuinontwerp op papier zetten. Deel jouw wensen in het voorjaar met het hoveniersbedrijf. Door de goede voorbereiding kunnen de werkzaamheden zo snel mogelijk beginnen. Een goede voorbereiding is dan ook het halve werk. Het geeft een bijzonder goed gevoel om aan het begin van de lente al te genieten van een geheel nieuwe tuin!

Tuin aanleggen in het voorjaar

Het maken van vroege plannen brengt nog een ander voordeel met zich mee. Veel huishoudens willen graag in de lente een nieuwe tuin realiseren. Daardoor ontstaan er bij sommige hoveniers lange wachtlijsten. Je loopt de kans dat de plannen voor je nieuwe tuin helaas niet gerealiseerd kunnen worden. Wanneer je de plannen zo vroeg mogelijk deelt neemt de kans dat je snel aan de beurt komt toe. Wees er dus vroeg bij, zodat je in de gewenste periode jouw tuin kunt laten aanleggen.

Waarom een terras in de herfst?

In de herfstmaanden regent het zeer vaak. Het lijkt daarom niet de beste periode om een tuin aan te leggen. Toch is het dat om verschillende redenen juist wel. Ten eerste heeft de hovenier of ontwerper alle tijd om met de tuin aan de slag te gaan. Deze hoeft vanwege het weer namelijk niet meteen gebruikt te worden. Zo zit niemand in de herfstmaanden op het nieuw aangelegde terras. Ook heeft het grondwerk en het straatwerk genoeg tijd om zich in te klinken. Daardoor is het verzakken van de grond door teveel belasting zeer klein.

Bomen en planten in de winterperiode

In de winterperiode is de grond vaak bevroren en hard. Toch zijn er wel degelijk planten- en bomensoorten die in deze periode gepland kunnen worden. Zo is het mogelijk om zeer veel planten in potten te telen. Daardoor groeien ze vrijwel het hele jaar door. In de zomermaanden hebben deze planten het een stuk moeilijker dan in de winter. Door de warmte en de droogte is er namelijk het risico van verdamping. Wil je toch graag planten aanleggen in de zomer? Koop dan een goede sproeier, die de planten minimaal twee keer per dag nat maakt.

De beste periode om je tuin aan te laten leggen

Een tuin wordt geassocieerd met de zomer. Toch is deze periode van het jaar zeker niet de beste tijd om je tuin te laten aanleggen. Het is verstandiger om tijdens de winter al plannen te maken. Vervolgens kan de hovenier in de herfst aan de slag met je bomen en planten, die door het ontbreken van hitte minder kans hebben om dood te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in