Wat zijn de kosten voor het laten afgraven van een tuin?

0
88
tuinhuis onderhoud

Het kopen van een nieuwe woning is een spannende gebeurtenis waarbij veel komt kijken. Zo zul je onder andere de tuin opnieuw moeten laten aanleggen. Op die manier creëer je uiteindelijk een plek die helemaal bij jouw wensen past. Niet elke tuin is meteen klaar om te gebruiken. Zo kan het gebeuren dat de grond zo los ligt dat het onmogelijk is om er tegels of gras op te plaatsen. In een dergelijke situatie zul je de tuin moeten laten afgraven. Welke kosten kun je verwachten bij het afgraven van de tuin?

Het afgraven van de tuin: waarom?

Het is ontzettend leuk om voor een nieuwe tuin allerlei plannen te maken. Denk bijvoorbeeld aan het laten plaatsen van een schattig tuinhuisje of tientallen kleurrijke bloemen en planten. Of misschien wil je het met een grasveldje of tegels graag simpel houden. Keuze genoeg, zolang de basis klopt. De grond dient namelijk stevig genoeg te zijn. Zo is het niet verstandig om op los zand een gazon aan te leggen. Is dit wel het geval, dan kun je het beste de tuin te laten afgraven. Dit betekent dat de tuin een egaal oppervlakte krijgt. Vervolgens wordt de extra grond weggevoerd.

Zet je wensen op papier

Voor het uitgraven van de tuin heb je allerlei opties. Bedenk je voor het kiezen van een hoveniersbedrijf een aantal zaken duidelijk op papier. Daardoor krijgt het jouw wensen uiteindelijk duidelijk in kaart. Stel jezelf de volgende vragen:

Hoe groot is het stuk dat ik wil laten uitgraven?

De grootte van het stuk dat je wilt laten uitgraven bepaalt in een belangrijke mate de prijs. Bijzonder genoeg is het uitgraven van een grote tuin uiteindelijk goedkoper dan een kleine. Dit komt door het feit dat je met het uitgraven per vierkante meter uiteindelijk goedkoper uit bent. Sommige hoveniers rekenen bij grotere tuinen namelijk minder per vierkante meter. Dit is echter niet bij iedereen zo, dus informeer er altijd even naar.

Welk materiaal wordt er gebruikt voor het opvullen?

De meeste oppervlaktes worden opgevuld met zand. Je kunt echter ook overwegen om gebroken puin of lava te gebruiken. Deze zorgen namelijk voor een stevige ondergrond. Vervolgens plaatst de hovenier er een laag zand overheen. Lava en puin zijn perfect materiaal voor grond dat sterk belast wordt, zoals een oprit. Het stevige materiaal zorgt ervoor dat de oprit in perfecte conditie blijft.

Hoveniersbedrijf inschakelen

Voor het laten afgraven van de tuin dien je een bedrijf in te schakelen. Het betreft namelijk een zware en ingewikkelde klus. Een hovenier beschikt echter over de juiste kennis en ervaring. Doorgaans zijn deze tuinspecialisten eenvoudig online te vinden. Voor een goede prijs kun je het beste meerdere offertes aanvragen. Lees daarnaast ook de beoordelingen van eerdere klanten over het bedrijf goed door. Op die manier krijg je een beeld van de beste prijs-kwaliteitverhouding, en maak je de beste keuze.

Kosten van de werkzaamheden

Het hoveniersbedrijf gebruikt voor deze zware taak meestal een graafmachine of een kleine kraan. Sommige gedeeltes van de tuin worden bovendien handmatig afgegraven met een schop. Het uitgraven van de tuin en het afvoeren van de grond kost gemiddeld 8 tot 12 euro per vierkante meter. De totale kosten zijn echter afhankelijk van de grootte van de tuin en de omvang van de werkzaamheden. Zodoende is het niet specifiek vast te stellen.

Belasting van de grond en prijzen

De totale belasting van de grond die uitgegraven moet worden speelt een rol bij de totale kosten. Hoe zwaar de belasting, hoe meer zand er namelijk gebruikt moet worden. Zodoende moet een oprit waar meerdere auto’s komen te staan een stuk dieper uitgegraven worden. Een diepte van 20 centimeter is heel normaal. Het uitgraven en afvoeren van een looppad van 15 centimeter is goedkoper. Dit komt door het feit dat het minder belast zal worden. goedkoper Het looppad kost 15 tot 20 euro per vierkante meter, terwijl je aan een oprit 20 tot 25 euro per vierkante meter kwijt bent. Ga er vanuit dat het afgraven van de tuin ongeveer 900 tot 1000 euro in totaal kost.

Vijver of zwembad uitgraven

Voor een extra mooie tuin zou je een vijver of zwembad aan kunnen leggen. Ook in dit geval moet de grond worden uitgegraven. Opvullen is natuurlijk niet nodig, waardoor je minder betaalt. Gemiddeld kost het uitgraven van een vijver 10 tot 15 euro per vierkante meter. Het aanleggen van een zwembad is een stuk duurder. Het bouwrijp maken van de tuin en het aanleggen van een gat kost ongeveer 750 euro, maar dit is natuurlijk nog maar een heel klein deel van de kosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in