Hoe leg je een tuin aan met een laag budget?

0
117
tuin inrichten

Er is niets fijner dan op een mooie zomerdag samen met familie en vrienden te genieten van een hapje en een drankje. De tuin is dan ook een heerlijke plek, die je helemaal naar eigen smaak kunt creëren. Wellicht heb je niet genoeg budget om een dure tuin aan te leggen. Geen probleem, want ook voor lagere prijzen kun je goedkoop een tuin aanleggen. Bij deze een aantal handige tips voor het creëren van een tuin tegen een laag budget.

Tuin aanleggen voor een laag budget: een schat aan mogelijkheden

Wanneer er visite op bezoek komt kijken ze vaak als eerste naar de tuin. Het is dan ook belangrijk dat deze er goed uitziet. Een mooie tuin geeft een huis namelijk veel meer uitstraling. Hoe dit deel van je woning eruit ziet is geheel aan jezelf. Tegenwoordig heb je een schat aan mogelijkheden. Zo ziet een complete tuin, inclusief bloemenperken, vijver, tuinhuisje en een terras, er ongetwijfeld prachtig uit. Daar hangt echter wel een flink prijskaartje aan. Een goedkope en onderhoudsvrije tuin vormt het alternatief. Dit betekent heus niet dat je tuin er saai uit hoeft te zien. In een goedkope tuin betaal je echter niet de hoofdprijs.

Hovenier inhuren: hoeveel kost dat?

Het is absoluut een voordeel wanneer je groene vingers hebt. Daarmee kun je veel taken in de tuin immers zelf op je nemen. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van gras- en bloemenperken. Daarmee bespaar je uiteraard veel kosten. Toch nemen veel mensen ook bij een goedkope tuin liever een hovenier in dienst. Dit is een namelijk een vakman die je tuin als het goed is op perfecte wijze aanlegt. Een hovenier kost gemiddeld 50 tot 60 euro per uur. Daar staat tegenover dat je tuin er meteen goed uitziet. Hij of zij legt je tuintegels bijvoorbeeld zeer strak aan.

Kosten voor onderhoud

Het enige wat je na het bezoek van de hovenier nog hoeft te doen is onderhoud plegen. Ook de kosten hiervoor lopen uiteen. Deze zijn afhankelijk van de tuingrootte en de inrichting. Een tuin met veel tegels is natuurlijk het meest voordelig, omdat je daarvoor het minste hoeft te doen. Wel is het handig om vlak voor de zomermaanden de tegels even goed schoon te spoelen met een hogedrukreiniger. Dit product kost gemiddeld tussen de 80 en 350 euro.

Kosten aanleggen van tuin

Wacht vooral niet te lang met het onderhoud van je tuin. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er een muur van onkruid ontstaat, en de tegels groen uitslaan. Uiteindelijk ben je daardoor juist meer geld kwijt, omdat er meer producten nodig zijn om de tuin weer te herstellen.

Stappenplan: kiezen van een geschikt tuinbedrijf

Elke tuin is anders. Zodoende is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen wanneer je een tuin zo goedkoop mogelijk wilt aanleggen. Volg daarvoor een bepaald stappenplan:

  • Zoek op het internet naar een aantal bedrijven bij jou in de buurt.
  • Vraag bij deze bedrijven een offerte op, waarin je alle wensen voor de tuin aangeeft.
  • Vergelijk de offertes met elkaar. Het aanvragen van offertes is vaak geheel vrijblijvend.
  • Baseer je keuze niet alleen op de offerte, maar ook op de reviews van de bedrijven die vaak online te vinden zijn.
  • Kies voor een bedrijf met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Daardoor weet je zeker dat het aanleggen van jouw tuin een succes wordt, voor een laag budget.

Gras of tegels?

Hopelijk lukt het om zo snel mogelijk een geschikt bedrijf bij je in de buurt te vinden. Ook tijdens het aanleggen van de tuin kun je door slim handelen kosten besparen. Zo is een grasveld per m2 vaak goedkoper uit dan een strak aangelegde tuin met alleen maar tegels. Bij het aanleggen van vers groen gras plaatst de hovenier een aantal graszoden. Deze kosten 8 tot 10 euro per uur.

Je bent overigens nog goedkoper uit wanneer je het gras laat inzaaien. In dat geval kosten de werkzaamheden 5 tot 7 euro per vierkante meter. Wel duurt het iets langer voordat het gras tevoorschijn komt. Bestrating vormt een alternatief voor gras. De kosten hiervan lopen uiteen, omdat je de keuze hebt uit verschillende materialen. Zo zijn betonnen stenen een stuk goedkoper dan het luxe natuursteen of hardsteen. Gemiddeld kost bestrating 50 tot 150 euro per vierkante meter.

Privacy met een hek

Ook in een goedkopere tuin is het fijn om genoeg privacy te hebben. Je wilt namelijk niet dat de hele buurt mee kan kijken. Een houten schutting van gemiddeld 40 euro per meter is daarvoor zeer geschikt. Misschien heb je liever een elegant hek. Daarbij liggen de kosten een stuk hoger, tot maximaal 150 euro per meter. Kortom: de precieze kosten van een goedkope tuin zijn geheel afhankelijk van jouw eigen keuzes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in