Een tuin aanleggen: dit is ongeveer het kostenplaatje

0
113

De tuin is een ontzettend belangrijk deel van je woning. Het is de plek waar je in de zomermaanden buiten kunt tafelen met familie en vrienden. Omringend door prachtige bloemen en planten en met het zonnetje op je bol is het genieten geblazen. Met een zitje is het zelfs mogelijk om tijdens een regenachtige dag gezellig buiten te zitten. Aan het aanleggen van een mooie tuin hangt uiteraard wel een prijskaartje. Wat zijn de kosten van een tuin aanleggen?

Tuinproducten aanschaffen

Een mooie tuin geeft jouw woning meer uitstraling. Je kunt het op tientallen manieren inrichten. Zo zijn er tuinen met een overdaad aan gras, bloemen en tuinen. Deze zorgen voor een kleurrijk geheel, maar vergen ook veel onderhoud. Aan onderhoudsvriendelijke tuinen hoef je minder te doen. Bovendien ben je er minder kosten aan kwijt. Je hoeft immers geen tuinonderhoud producten te kopen. Denk bijvoorbeeld aan tuingereedschap, zoals snoeischaren, bollenplanters en harken. Dit zijn slechts enkele producten die je absoluut nodig hebt om een tuin aan te leggen.

Aanleggen van een simpele tuin

Het aanleggen van een simpele tuin hoeft absoluut niet duur te zijn. Zo zou je prima alleen bestrating en beplanting kunnen overwegen. De gemiddelde kosten hiervoor zijn 75 euro per m2. Wellicht is het een idee om nog verlichting en een pergola toe te voegen. Deze geven je tuin namelijk net een beetje meer karakter. In dat geval ben je gemiddeld 100 euro per m2 kwijt.

Kosten voor het aanleggen van een complete tuin

De kosten voor het aanleggen van een complete tuin lopen uiteen. Deze zijn afhankelijk van het totale oppervlakte. Bij een grotere tuin zijn er meer tuinproducten nodig, waardoor de kosten snel oplopen. Aan een onderhoudsvrije tuin ben je hoogstens een paar tientjes kwijt. Hoe dan ook is het belangrijk om een tuin aan te leggen die geheel past bij het huis en jouw wensen. Droom je al jaren van een tuin met alles erop en eraan? Dan zou je een professioneel bedrijf in de arm kunnen nemen. In goed overleg maakt het een ontwerp van je tuin. Ook hoef je zelf niet meer het gras, de beplanting en de vijver aan te leggen. Wees er voorbereid dat er soms een flink prijskaartje hangt aan het aanleggen van een tuin vrij hoog kunnen zijn.

Extra kosten

Het bovenstaande rijtje is slechts een indicatie van de kosten. Het is afhankelijk van de grootte van je tuin en je eigen wensen. Zo zou je ook extra verlichting kunnen plaatsen voor 80 tot 100 euro per vierkante meter. Of wat dacht je van een prachtig prieel voor 1000 tot 6000 euro? Ook zul je moeten beslissen wat voor soort materiaal je in de tuin wilt. Luxe materialen zoals natuursteen en hardsteen, bijvoorbeeld in de buurt van de vijver, kosten al snel 250 euro per m2. Vrijwel alles is mogelijk met een tuin, en dat maakt dit onderdeel van een huis ook zo bijzonder.

Onderhoudskosten

Hopelijk geniet je binnen afzienbare tijd van een prachtige tuin. Daarmee ben je er echter nog niet. Een tuin vergt namelijk ook regelmatig onderhoud. Wanneer je over groene vingers beschikt zou je dit voor eigen rekening kunnen nemen. Daarmee bespaar je kosten op een tuinman of hovenier. Een hovenier heeft echter veel kennis van een tuin, en verzorgt het tot in de puntjes. Gemiddeld vraagt hij of zij 35 tot 55 euro per uur.

Zoektocht naar het juiste tuinbedrijf

Het vinden van een goede hovenier is tegenwoordig vrij simpel. Raadpleeg het internet, en kijk welke hoveniersbedrijven zich in de buurt bevinden. Vergelijk de prijs-kwaliteitverhouding van deze bedrijven met elkaar. Je kunt bijvoorbeeld verschillende offertes aanvragen, en deze naast elkaar leggen. Lees daarnaast ook de klantenbeoordelingen, om zo een compleet beeld te krijgen van een hoveniersbedrijf. Deze manier van werken hoef je niet alleen toe te passen op het vinden van een hovenier. Het is namelijk ook een goede manier een geschikt bedrijf te vinden die je complete tuin wilt aanleggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in