Is tuinieren in de ruimte mogelijk?

0
72

Wat is jouw eerste gedachte bij ‘tuinieren in de ruimte’? Als het woordje ‘science-fiction’ opdoemt is dat niet zo gek. Tuinbouw in het verre heelal zien we immers alleen in films. Toch is de kans groot dat er in de toekomst steeds meer voedsel en planten buiten planeet Aarde worden gekweekt. Is tuinieren in de ruimte echt mogelijk? Wij zochten het met veel plezier voor je uit!

Tuinieren in de ruimte: fantasie of dichterbij dan je denkt?

Ruimtetuinbouw lijkt nog iets uit de verre toekomst. Of een hobby van aliens. Toch zijn behoorlijk wat mensen er al een tijdje mee bezig. De interesse in langdurige ruimtemissies en een mogelijke kolonisatie van Mars (en andere planeten) neemt toe. Dit maakt tuinieren in de ruimte steeds relevanter. Sterker nog: misschien is het wel noodzakelijk voor het voortbestaan van de mensheid.

Welke uitdagingen dienen zich aan?

Tuinieren in de ruimte is op lange termijn wellicht mogelijk, maar brengt een aantal uitdagingen met zich mee die we hier op Aarde niet kennen. De grootste uitdaging kun je waarschijnlijk wel raden: het gebrek aan zwaartekracht. Dit is van grote invloed op de manier waarop planten groeien. Normaliter groeien ze omhoog naar het licht, maar hoe zit dat zonder zwaartekracht? Wetenschappers zijn volop bezig met het vinden van een antwoord op deze belangrijke vraag. Door gebrek aan zwaartekracht moeten planten nieuwe manieren vinden om water en voedingsstoffen op te nemen.

Gebrek aan ruimte en middelen

Het gebrek aan zwaartekracht in de ruimte is zeker niet de enige uitdaging van ruimtetuinbouw (mooi Scrabble woord!). Er is een gebrek aan ruimte en middelen. Dat klinkt apart, aangezien het heelal immens groot is. We hebben het hier vooral over ruimtestations en ruimtevaartuigen. Vanuit aarde is het onmogelijk om veel voedingsstoffen en water mee te nemen. Zodoende is het van groot belang om essentiële systemen te gebruiken voor het kweken van planten. Alleen dan is het mogelijk om astronauten via ‘tuinieren’ van voedsel te voorzien.

De komst van hydroponische systemen

Gelukkig houdt de ruimtevaart wel van een uitdaging. Er worden op het gebied van ruimtetuinbouw dan ook mooie stappen gezet. Onderzoek en technologische ontwikkelingen gaan elke dag door. Zo is men op dit moment bezig met het ontwikkelen van zogeheten ‘hydroponische systemen’. Een ander woord voor dit fenomeen is ‘bodemloos telen’ Dit houdt in dat planten niet in aarde, maar in water worden gekweekt. Dit relatief nieuwe systeem gebruikt water en voedingsstoffen op een efficiënte manier en voldoet zodoende aan de behoeften van planten in de ruimte.

LED-verlichting en de groei van planten in de ruimte

Naast het gebruik van hydroponische systemen (een begrip dat je in de toekomst vaker gaat tegenkomen) experimenteert de ruimtevaart volop met LED-verlichting om planten van voldoende licht te voorzien. In een ruimtevaartuig is er van natuurlijk licht immers geen sprake. Planten hebben verschillende lichtbehoeftes en LED kan daarin voorzien. Soms gebruikt men zelf meer licht om bijvoorbeeld het groeiproces te versnellen.

Vers en gezond voedsel voor astronauten

Tuinieren in de ruimte zal in de toekomst waarschijnlijk een belangrijke rol spelen binnen ruimtemissies. Helemaal wanneer de mensheid andere planeten, zoals Mars, gaat koloniseren. Zo ver is het nog niet, maar de stap om verse producten te kweken voor astronauten is al genomen. Door gezond eten blijven de mensen aan boord fitter en dat is uitermate belangrijk tijdens lange ruimtemissies. Bovendien schept het verzorgen van planten een gevoel van verbondenheid met de aarde. Een ruimtemissie kan behoorlijk eenzaam voelen. Het zien van plantjes vermindert mogelijk gevoelens van stress en isolatie in de ruimte.

Tuinieren in de ruimte brengt de mensheid verder dan ooit

Leven op Mars: wie weet is het deze eeuw al mogelijk. En daarmee komen ook ruimtetuinen in beeld. Het kweken en produceren van voedsel maakt zelfvoorzienend, ook op andere planeten. Planten geven op hun beurt zuurstof vrij. En dat alles zorgt er voor dat de mensheid verder dan ooit het heelal verkent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in