Wat is duurzame landschapsarchitectuur?

0
75

Waarschijnlijk ben je wel bekend met het fenomeen landschapsarchitectuur. Het betreft het ontwerpen van buitenruimtes waarbij aandacht is voor kunst, architectuur en techniek. Ook duurzaamheid speelt bij deze vorm van architectuur een steeds grotere rol. Zo komen we in de omgeving steeds meer groene ruimtes tegen. Waarom is dat het geval? Lees snel verder voor het antwoord.

Waarom is duurzame landschapsarchitectuur belangrijk?

Duurzame landschapsarchitectuur is ontzettend belangrijk in onze huidige tijd vol klimaatproblematiek. Er is sprake van een crisis waarbij sommige buitenruimtes in gevaar komen. Bouwen is belangrijk, maar ook het behoud van de natuur. Zodoende moeten we streven naar oplossingen die niet alleen mooi, maar ook duurzaam zijn. Met de juiste visie, een hoop creativiteit en toewijding kunnen we ver komen!

Waar letten landschapsarchitecten anno 2024 op?

De creatie van mooie buitenruimtes is anno 2024 allang niet meer voldoende. Naast een stijlvol design is duurzaamheid minstens zo belangrijk. Daarbij streven landschapsarchitecten naar een gezond en sterk ecosysteem, waarbij mens, dier en milieu met elkaar in evenwicht zijn. De volgende principes spelen daarbij een grote rol:

  • Voldoende biodiversiteit
  • Goed waterbeheer
  • Gebruik van duurzame materialen
  • Energie efficiënte buitenruimtes

Waarom biodiversiteit zo belangrijk is

Laten we eens verder kijken naar de bovenstaande principes. Ten eerste is er het fenomeen biodiversiteit. Dit betekent dat een buitenruimte balans creëert tussen diersoorten, insecten en plantensoorten. Bij dit laatste moet er bijvoorbeeld evenwicht zijn tussen lokale en inheemse plantensoorten. Ook dient er een habitat te zijn voor wilde dieren, die het lokale ecosysteem in stand houden.

Het belang van verstandig waterbeheer

Minstens zo belangrijk als biodiversiteit is verstandig waterbeheer. Dit betekent dat landschapsarchitecten waterbronnen op een duurzame manier gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het minimaliseren van waterverbruik en het gebruik van regenwateropvangsystemen om de bodem van voldoende vocht te voorzien.

Gebruik van niet-schadelijke chemicaliën

Een andere manier om buitenruimtes gezond te houden is het gebruik van niet-schadelijke chemicaliën. Er verschijnen steeds meer alternatieven die gezonder zijn voor mens en milieu. Hetzelfde geldt voor het gebruik van pesticiden in de landbouw.

Populariteit gerecyclede materialen in buitenruimtes neemt toe

In steeds meer buitenruimtes kom je gerecyclede en hernieuwbare materialen tegen. Deze duurzame materialen worden natuurlijk niet zomaar gebruikt. Ze hebben als doel het verkleinen van de ecologische voetafdruk van landschapsarchitectuur projecten.

De voordelen van energie efficiënt werken

Tenslotte is er in buitenruimtes steeds meer aandacht voor energie efficiëntie. Landschapsarchitecten zoeken naar manieren om hun impact op het milieu te verminderen. Daarnaast vermindert energie efficiënt werken de energiekosten. Twee vliegen in één klap dus. Enkele effectieve manieren om in de buitenlucht te besparen op energie zijn:

  • Gebouwen zo plaatsen dat ze zorgen voor voldoende zonne-energie
  • Het gebruik van natuurlijke schaduw
  • Gebruik van energiezuinige verlichting

Hoe wordt duurzame landschapsarchitectuur toegepast in de praktijk?

Duurzame landschapsarchitectuur is goed voor het milieu, dat is inmiddels wel duidelijk. Maar het brengt nog een ander groot voordeel met zich mee: toepasbaarheid. Het is namelijk te gebruiken op allerlei locaties, van steden tot openbare parken. Neem bijvoorbeeld ‘groene daken’ op gebouwen in de stad. Planten op een plat dak verminderen de hitte waar huizen in de zomermaanden soms mee te maken krijgen. Daarnaast verbeteren groendaken de luchtkwaliteit en ook dat is uiterst belangrijk voor de gezondheid van de inwoners van een grote stad.

1 – Regenwatertuinen

Een tweede toepassing van duurzame landschapsarchitectuur is het gebruik van regenwatertuinen. Zoals de naam al zegt vormt regenwater de basis van dit type tuin. Door middel van verschillende bodemtypen en natuurlijke vegetatie wordt regenwater geabsorbeerd en gefilterd. Dit heeft een positieve invloed op de waterkwaliteit én verkleint de kans op overstromingen.

2 – Voedselproductie

Duurzame landschappen spelen ook een rol bij de voedselproductie. Stel je voor dat je in een park een plek aanlegt om groentes en fruit te verbouwen. Dit is zeer praktisch omdat het bijdraagt aan de lokale voedselproductie. De nabije inwoners profiteren hier zeker van.

3 – Natuurlijke speelruimtes

Last, but not least: natuurlijke speelruimtes. Steeds vaker kom je plekken tegen waar kinderen mogen spelen met water, zand, modder en natuurlijke materialen. In plaats van urenlang achter de tablet spelen de kleintjes lekker buiten en blijven ze verbonden met de natuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in