In een drukke stad lijkt er weinig ruimte te zijn voor de natuur. Toch is het wel degelijk mogelijk om een groene oase te creëren in de welbekende ‘betonnen jungle’. Niet voor niets wint stadstuinieren steeds meer aan populariteit. Wat is het precies en hoe pas je het zelf toe? We vertellen het je graag in dit artikel!
Wat is stadstuinieren?
Stadstuinieren is niets anders dan tuinieren voor mensen die in de stad wonen. Dit is een fantastische manier om de omgeving wat meer kleur en groen te geven. Ook verbetert deze vorm van tuinieren de luchtkwaliteit in een stad en voelen mensen zich vaak gelukkiger en meer ontspannen. Tuinieren is dan ook goed voor de fysieke én mentale gezondheid. Van Amsterdam tot New York en Tokio: stadstuinieren verovert de hele wereld.
Waarom wint deze manier van tuinieren aan populariteit?
Stadstuinieren is veel meer dan het neerzetten van een paar bloempotten op jouw balkon. Het is een echte trend waarbij je creatief omgaat met de ruimte die je hebt. Om een mooie tuin te creëren hoef je niet op veel vierkante kilometers te wonen. Met een balkon of een vensterbank is ook al heel veel te doen. Of je het nu klein of groot aanpakt: meer groen in een stedelijke omgeving is altijd welkom.
Welke voordelen brengt stadstuinieren met zich mee?
Zowel individuen als de gemeenschap plukken letterlijk en figuurlijk de vruchten van deze vorm van tuinieren. Ten eerste heeft het een positieve invloed op het milieu. Tuinieren is namelijk goed voor de luchtkwaliteit omdat er tijdens het verbouwen en verpotten meer kooldioxide wordt opgenomen. Vervolgens komt dit vrij als duurstof.
Meer biodiversiteit in de stad
Ten tweede is een stadstuin een zeer fijne plek voor vogels, insecten en andere dieren. Het heeft dan ook een positief effect op de biodiversiteit in steden. Naast een schone omgeving draagt tuinieren bij aan een gezonde levensstijl. Wie zelf groenten en kruiden verbouwt eet uiteindelijk meer verse en biologische producten. Daardoor neemt het gebruik van bewerkte voedingsmiddelen, die helaas in grote getale in de supermarkt aanwezig zijn, af.
Kalmerend effect
Niet alleen de fysieke gezondheid van mensen verbetert door stadstuinieren. Wie zich bezighoudt met planten en bloemen ontspant. Tuinieren heeft een kalmerend effect en vermindert stress, zo blijkt uit onderzoek. Tegelijkertijd zijn mensen die tuinieren fysiek in beweging en dat is natuurlijk ook hartstikke gezond.
Beginnen met stadstuinieren doe je zó
Ben je inmiddels overtuigd van de voordelen van tuinieren in de stad? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Of je nu in een klein appartement woont of een grote tuin hebt: steek de handen uit de mouwen. Bij een klein oppervlakte raden we verticaal tuinieren aan. Dit betekent dat je planten ophangt aan de muren of balkons. Plaats daarnaast potjes met allerlei kruiden. Zo ontwikkelen basilicum en tijm zich prima een pot, die weinig ruimte inneemt.
Wat te doen met veel ruimte?
Misschien heb je wat meer ruimte tot je beschikking. Fijn! Wellicht is een daktuin een optie. Dit fenomeen zie je in steeds meer steden over de hele wereld. Daarbij tover je een ongebruikt dak om in een groene oase. Of wat dacht je van een gemeenschapstuin? Schooltuintjes voor volwassenen bestaan zeker. Op deze locatie tuinier je met anderen. Iedereen heeft zijn eigen stekje, maar ondertussen heb je wel sociaal contact.. Ook leer je met elkaar van alles over tuinieren en het verbouwen van voedsel.
Wat is het voordeel van een gemeenschapstuin?
Het succes van een gemeenschapstuin wordt grotendeels bepaald door de mensen die er actief zijn. Het is belangrijk dat de gemeenschap goed communiceert en samenwerkt met elkaar, lokale organisaties en overheidsinstanties. Bundel de krachten met elkaar en creëer samen een groene en gezonde stad!