Wat is gezelschapsplanting?

0
415

Misschien heb je er nog nooit van gehoord: gezelschapsbeplanting. Toch komt het vaker voor in de tuin dan dat je denkt. Wat is het dan precies? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten.

Wat is gezelschapsbeplanting?

Gezelschapsbeplanting is een tuiniertechniek waarbij verschillende gewassen samen worden geplant om de groei van het ene gewas te bevorderen en plagen van het andere te voorkomen. Deze techniek wordt al eeuwenlang toegepast en heeft veel voordelen voor tuiniers, waaronder een grotere gewasopbrengst, een betere gezondheid van de bodem en natuurlijke ongediertebestrijding. In dit artikel worden de voordelen van gezelschapsplanten uitgelegd en hoe deze techniek kan worden gebruikt om je tuin te verbeteren.

Wat is het voordeel van deze manier van beplanten?

Gezelschapsplanten kunnen de opbrengst van je tuin verhogen door een gezonde plantengroei te bevorderen. Sommige planten voorzien in bepaalde voedingsbehoeften van andere planten. Bijvoorbeeld, bonen en erwten fixeren stikstof in de grond, een essentiële voedingsstof voor bladgroenten zoals sla en spinazie. Door deze gewassen samen te planten ontstaat een voedingsrijke omgeving die een gezonde groei bevordert.

Ruimte optimaal benut

Door planten samen te planten wordt jouw tuinruimte optimaal benut. Kleine planten als radijsjes en sla kunnen bijvoorbeeld onder hogere planten als tomaten en paprika’s worden geplant. Deze techniek staat bekend als “intercropping” en kan de tuinruimte maximaliseren en de opbrengst verhogen.

Wat is intercropping?

Intercropping kan ook de gezondheid van de bodem verbeteren door de biodiversiteit te vergroten. Wanneer verschillende gewassen samen worden verbouwd, ontstaat een divers ecosysteem dat nuttige micro-organismen in de bodem kan ondersteunen. Deze micro-organismen helpen om organisch materiaal af te breken en voedingsstoffen vrij te maken die essentieel zijn voor de plantengroei.

Samen tegen onkruid en ongedierte

Sommige planten werken ook samen om chemicaliën af te geven die de groei van schadelijk onkruid en ongedierte tegengaan. Van goudsbloemen bijvoorbeeld is bekend dat ze chemicaliën afgeven die nematoden weren, kleine insecten die plantenwortels beschadigen. Het planten van goudsbloemen in je huis tuin kan helpen de nematode populaties op natuurlijke wijze te bestrijden zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën.

Geen last van bladluizen meer

Het kweken van sierplanten is ook een effectieve manier om ongedierte in de tuin te bestrijden. Sommige planten hebben eigenschappen die ongedierte afweren. Bijvoorbeeld, het planten van knoflook en uien rond je moestuin kan bladluizen afweren, kleine insecten die de bladeren en stengels van planten beschadigen. Overplanten kan ook nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes en nimfen naar de tuin lokken, die ten prooi vallen aan plagen als bladluizen en mijten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in