3 redenen om gras te zaaien in het najaar

0
199
gras inzaaien

Wanneer is het beste moment om gras te zaaien? Als je deze vraag in de omgeving stelt, dan is de kans groot dat ze het voorjaar zullen benoemen. Het voorjaar staat nou eenmaal bekend als hét seizoen om je tuin aan te pakken. Maar wist je dat het najaar juist een prima zaaiseizoen kan zijn? Zeker als het om gras gaat. Hoog tijd dus om naar de tuinwinkel te gaan en graszaad te kopen, want gras zaaien in het najaar biedt alleen maar voordelen. In dit artikel geven we je drie redenen om niet langer te wachten en hier nu nog mee aan de slag te gaan.

Bijna geen kans op onkruid 

Als je er in het voorjaar voor kiest om gras te zaaien, dan zal je de weken die daarop volgen heel veel tijd moeten investeren om de plek onkruidvrij te houden. Dit is immers juist het groeiseizoen van onkruid. In het najaar heb je hier geen last van. De meeste soorten zijn inmiddels bijna verdwenen. De omstandigheden zijn niet meer optimaal, waardoor het voor hen niet mogelijk is om goed te kunnen groeien. De enkele soorten die nog wel hardnekkig volhouden, zullen de eerste nachtvorst waarschijnlijk niet overleven. Dit betekent dat je die eerste weken tot maanden nauwelijks omkijken naar het gras hebt en deze zonder problemen kan groeien.

Het groeit sterker 

Er zijn verschillen in het groeiproces van gras gedurende de verschillende seizoenen. In de lente heeft deze maar één taak: groeien. En zo snel mogelijk. In het najaar zal graszaad onder de juiste omstandigheden ook nog goed kunnen groeien. Toch gebeurt er ook iets bijzonders zodra de eerste nachtvorst komt. Op dat moment komt het gras namelijk in een soort winterslaap. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Integendeel zelfs. Het gras verlegt enkel zijn focus. Het groeit niet meer naar boven, maar er gebeurt heel veel onder de oppervlakte. Zo investeert het al zijn krachten en energie in het versterken van de wortels. Door het gras in het najaar in te zaaien, zorg je er dus voor dat het in de lente veel sterker terugkomt.

Klimaatverandering 

Ook moeten we rekening houden met de klimaatverandering. Dat is de afgelopen jaren goed zichtbaar geweest in Nederland. Het weer lijkt te verschuiven. Zo komt het geregeld voor dat het in september en oktober nog erg aangenaam weer is, terwijl we soms in april en mei nog een winterse bui kunnen verwachten. Ook extreme hitte in het voorjaar en de zomer is geen uitzondering meer. Laat dat nu net hetgeen zijn waar gras minder goed tegen kan. Daarom is het beter om het gras in te zaaien wanneer de temperatuur aangenaam is en het nog regelmatig zonnig is, maar er ook geregeld een buitje valt. Het najaar is dan natuurlijk het perfecte seizoen. 

Nog een bijkomend voordeel is dat je veel minder water hoeft te geven in het najaar. Meestal valt er genoeg uit de lucht. Dat betekent dat het gras na het inzaaien weinig aandacht nodig heeft.