Tuinieren voor jouw keuken: zo doe je dat

0
121

We leven in een wereld die steeds meer waarde hecht aan duurzaamheid. Ook als het gaat om de tuin, waarbij zelfvoorziening steeds meer centraal staat. Tuinieren en koken zijn meer dan ooit met elkaar verbonden. Wat we zelf verbouwen consumeren we steeds vaker. Waarom is dit zo fantastisch om te doen? In dit artikel zetten we graag alle redenen op een rijtje!

Waarom is het zelf kweken van eten zo fantastisch?

Het oogsten van groenten, kruiden en fruit in jouw eigen tuin is fantastisch. Neem alleen al de transformatie van een klein zaadje tot een mooie plant, fruit of groente. Het is een geweldige ervaring die jou verbindt met de natuur. Ook vormt het de basis van wat men in het Engels zo mooi ‘garden-to-table’ koken noemt. Oftewel: de tuin als verlengstuk van de keuken. Hoe geweldig klinkt dat?

Bereid heerlijke maaltijden met verse ingrediënten

Een zeer groot voordeel van deze manier van koken is dat je gebruik maakt van de meest verse ingrediënten die er zijn. Je gebruikt immers producten van eigen bodem, die je hebt geplukt op het moment dat ze rijp zijn. Daardoor barst het eten van de smaak en is het een bron van voedingsstoffen. Maak de maaltijden zo snel mogelijk in de keuken zodat ze hun voedingswaarde behouden. Op die manier eet je lekkerder en gezonder dan ooit!

Zo maak je van tuinieren en koken een groot succes

Sta je te popelen om aan dit culinaire avontuur te beginnen? Richt jouw tuin dan in met de keuken in gedachten. Welke groenten, fruitsoorten en kruiden gebruik je bijvoorbeeld vaak in de keuken? Plant deze in de tuin. Veel mensen zijn gek op paprika, tomaten en basilicum. Geef ze voldoende ruimte in de tuin en geniet na een tijdje van heerlijke smaken.

Geniet van de seizoenen

Ons land telt vier prachtige seizoenen. Hou daar rekening mee als het om jouw eigen geplante groenten, vruchten en kruiden gaat. We bedoelen hiermee dat je seizoensgebonden te werk moet gaan. Op die manier verbeter je de smaak van de ingrediënten én zorg je voor een gevarieerd en evenwichtig dieet. Wissel daarnaast gewassen af om de gezondheid van de bodem te optimaliseren. Op deze manier voorkom je ook ziektes, waardoor je het hele jaar door probleemloos geniet van verse en gezonde ingrediënten

Tips om te koken met ingrediënten uit jouw tuin

Inmiddels heb je een aantal ingrediënten gepland. Maar wat moet je er nu mee doen? Bij deze een aantal suggesties voor unieke en heerlijke zelfgekweekte recepten:

Tip 1: Caprese salade

Een klassiek Italiaans gerecht met vertrouwde ingrediënten als rijpe tomaten, smaakvolle basilicum en romige mozzarella. Heel simpel te bereiden met de producten uit eigen tuin. Wedden dat de salade beter smaakt dan ooit?

Tip 2: Geroosterde groenten

Geroosterde groenten zijn veelzijdig en kleurrijk. En dat is zeker niet het enige voordeel van deze maaltijd. Het is dé perfecte manier om alle producten uit jouw tuin te laten zien. Wat dacht je bijvoorbeeld van paprika, courgette, aubergine en wortels? Bovendien worden de smaken van al deze lekkernijen intenser als je ze roostert. Ze vormen dan ook het perfecte hoofdgerecht of een heerlijk bijgerecht.

Tip 3: Limonade met kruiden

Bij een heerlijke maaltijd hoort natuurlijk een lekker drankje. En wat smaakt dan beter dan limonade met zelfgemaakte kruiden als munt? Op die manier zorg je heel eenvoudig voor de perfecte balans tussen zoetigheid en kruiden.

Tip 4: Zelfgemaakte pasta met pesto

Een snel en bovenal smaakvol pastagerecht met allerlei verse kruiden. Meng basilicum, knoflook, pijnboompitten en Parmezaanse kaas voor een waanzinnig lekkere pestosaus, grotendeels uit eigen tuin!

Van tuin tot tafel: een geweldige reis

Koken van tuin tot tafel draait niet alleen om het eindresultaat. Het gehele proces is fantastisch: van het planten van zaadjes tot het serveren en proeven van jouw zelfgemaakte gerecht(en). Bovendien is het nog rustgevend ook. Door het zaaien en bakken kom je op een bepaalde manier tot rust. Het is dus in feite een vorm van mindfulness. Wow!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in