Koken met groenten uit eigen tuin!

0
211

Door je eigen groenten en fruit te verbouwen in je tuin kun je de lekkerste gerechten maken. Het heeft veel voordelen om zelf je eten te kweken. Zo is het een stuk goedkoper, worden de producten niet besproeid en heb je zelf helemaal in de hand hoe het groeiproces verloopt. Bovendien wordt het een stuk leuker (en lekkerder!) om te koken als je je eigen groenten en fruit kunt gebruiken. Mocht je nog nooit een gerecht hebben bereid met groenten uit eigen tuin, dan vind je hieronder een aantal recepten en tips om de maaltijd zo lekker mogelijk te maken. 

Welke groenten kun je het beste verbouwen in je tuin?

Je kunt veel verschillende kanten op als je groenten gaat verbouwen in eigen tuin. Uiteraard ben je helemaal vrij in de producten die je wilt verbouwen in je eigen tuin, al helpen we je graag op weg. Het verbouwen van courgette, aubergine en paprika opent al veel deuren tot lekkere recepten, waaronder pasta en ratatouille. Mocht je een kas hebben, dan kun je ook tomaten en komkommers verbouwen. Voor wat pittigere gerechten kun je ook pepers verbouwen in de kas. Ben je meer van de oer-Hollandse gerechten? Dan zijn erwten, wortels en bietjes uit eigen tuin waarschijnlijk wel wat voor jou. 

Controleer je groente en fruit grondig!

Als je groente of fruit uit eigen tuin gaat eten, moet je controleren of de producten in goede staat zijn. Het is niet alleen belangrijk dat ze rijp zijn, maar ook of ze niet besmet zijn door bacteriën. Vooral als je huisdieren hebt, is het essentieel je producten goed te controleren. Als ze veel in de buurt zijn geweest van je gekweekte groenten kunnen ze wellicht iets hebben overgedragen. Verder is het belangrijk om te controleren op beestjes. Als insecten de groenten hebben aangetast of zijn binnengedrongen is het beter om het product niet op te eten. Alleen als je zeker bent dat je groente of fruit in goede staat is, dan kun je beginnen met koken. 

Veilig koken met groenten uit eigen tuin

Zijn je groenten van goede kwaliteit? Dan ben je klaar om te gaan koken. Hygiëne is natuurlijk belangrijk bij koken, maar al helemaal als je met je eigen groenten in de weer gaat. Was je handen goed en zorg dat er geen vuil achterblijft onder je nagels. Pak vervolgens je groenten erbij en was deze grondig af. Dit is ook een mooi moment om nogmaals te controleren of je groenten in goede staat zijn. 

Verder wordt het aangeraden om vooraf je keuken goed schoon te maken. Met name het gasfornuis dien je onder handen te nemen. Mocht je graag alles met natuurlijk producten willen schoonmaken, dan kun je de gaspitten schoonmaken met azijn. Je kunt de pitten laten weken in schoonmaakazijn met water en vervolgens met een doekje afdoen. Door eerst de keuken schoon te maken en dan de groenten goed af te doen ben je verzekerd van een hygiënische, gezonde en lekker maaltijd met producten uit eigen tuin!