Bloempotten: trends en tips

0
19
Loungestoelen bloempot bijzettafel mand

De basis van het ontwerp van een tuin bestaat meestal uit bomen en vaste planten, tuinmeubilair om lekker buiten te kunnen zitten en eventueel een open ruimte met gras. De sfeer in een tuin wordt echter ook sterk bepaald door tuindecoratie en accessoires zoals de tuinkussens en tuinverlichting. Daarbij zijn bloempotten ook al lange tijd een essentieel onderdeel van veel tuinen, onder meer vanwege hun veelzijdigheid en het creëren van sfeer. Hieronder lees je meer over de laatste trends op het gebied van bloempotten en vind je tips voor het gebruik ervan.

De voordelen van bloempotten

Het plaatsen van bloempotten in je tuin heeft allerlei voordelen. Allereerst zijn de potten gemakkelijk te verplaatsen. Dit geeft je de mogelijkheid om seizoensgebonden planten meer of minder in direct zonlicht te zetten en planten tijdens extreme weersomstandigheden (zoals vorst of hittegolven) naar een beschutte plek te verplaatsen.

Daarnaast zijn bloempotten erg geschikt voor kleinere ruimtes (handig met de stijgende woningprijzen nu buitenruimtes steeds kleiner worden) en geven ze je de mogelijkheid ruimte optimaal te benutten. Met planten- of bloempotten ben je niet gebonden aan het grondoppervlakte, maar kun je met behulp van rekken, stands of balkonranden verticaal tuinieren. Meer groen, zonder dat het kostbare ruimte vraagt.

Trends op het gebied van bloempotten

Ook bloempotten worden doorontwikkeld, en zijn onderhevig aan trends. Nu duurzaamheid bijvoorbeeld echt bij alles een rol speelt, is er een groeiende voorkeur voor potten die gemaakt zijn van gerecycleerd plastic. En met steeds meer zaken die in en rond woningen ‘slim’ worden, kunnen ook potten niet ontbreken. Zo zijn er tegenwoordig bloempotten met geïntegreerde bewateringssystemen en potten die via apps kunnen worden gemonitord.

Daarnaast zijn er ook trends op het gebied van het uiterlijk van potten. In 2024 zien we enerzijds veel potten met een moderne esthetiek en geometrische en abstracte ontwerpen, en anderzijds veel potten met een meer kunstzinnige en artistieke uitstraling. Daarbij zijn met de steeds kleinere buitenruimtes ook de hierboven al genoemde potten die geschikt zijn voor verticale tuinen of opgehangen kunnen worden steeds populairder.

Bloempotten in je tuin? Denk dan hieraan

Hoewel planten- en bloempotten diverse voordelen bieden, vragen ze (en de planten erin) wel wat extra aandacht. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om voor een plant een pot met de juiste grootte en diepte te kiezen. Kies sowieso altijd voor potten met waterafvoermogelijkheden. Om de planten of bloemen in de pot goed te kunnen laten groeien is het verder van belang potgrond van goede kwaliteit te gebruiken, en de planten regelmatig water te geven en te bemesten.

Een duurzame en sfeervolle tuin

Bloempotten zijn een veelzijdige en praktische toevoeging aan elke buitenruimte, ongeacht de grootte of stijl. Ze helpen niet alleen de natuur en het klimaat een handje, maar ook een groene oase te creëren waarin je heerlijke kunt ontspannen thuis!