De voorjaarsbekoring van geel rood en blauw

0
385

Felle kleuren in het vroege voorjaar luiden de zomer in, tenminste dat hoop je dan. Voorjaarsbloeiende planten zijn eigenlijk opvallend fel van kleur. Zo kort na een koude periode heeft dat een functie. De weinige insecten die nog maar net uit hun winterslaap zijn ontwaakt, moeten zorgen voor bestuiving. Ze moeten worden aangelokt om hun werk te doen.

Doronicum is een echte voorjaarsbloem

Doronicum pardalianches of voorjaarszonnebloem is zo’n felgeel bloeiende plant, die halverwege maart al z’n eerste vrolijke bloemen te voorschijn tovert. Het is een plant, die het liefst in de halfschaduw groeit op een vochtige plaats. Na de vrij korte bloeiperiode rest het hartvormige, gekartelde blad nog als sierwaarde. Een grote groep van deze plant zorgt er, ook al bent ú geen insect, in ieder geval voor dat de aandacht wordt getrokken. Doronicum pardalianches wordt 40 – 80 cm hoog en is daarmee de reus van de soort. Kleiner van stuk, een 30 – 40 cm hooguit, blijft Doronicum orientale ‘Madame Mason’. Ook deze soort bloeit in dezelfde tijd als z’n grote broer. Het is een prima plant voor een border van geringe afmetingen.

Bergenia, een rood voorjaarsaccent
boven glimmend groen blad

Bergenia cordifolia, de schoenlappersplant, bloeit in vrijwel dezelfde tijd als de voorjaarszonnebloem. De prachtig frisgroen glanzende bladeren in het vroege voorjaar doen vermoeden dat de lente in aantocht is. De paarsrood gekleurde bloemen steken fel en fier verheven boven de bladeren uit. Het hele jaar behoudt de plant z’n glimmende blad, maar ook hier is de bloei van betrekkelijk korte duur. Bergenia is van oorsprong afkomstig uit het hooggebergte van India en China. Vandaar ook dat de plant kort na de koude tijd bloeit om zoveel mogelijk te profiteren van de ook korte, warmere periode in het gebergte.

Allium moly heeft botergele bloemen en… ruikt naar uien

Allium moly is een bolgewas, dat heel rijk kan bloeien. De diepgele bloemschermen overdekken de lancetvormige bladeren. Eind april tot halverwege mei verschijnen de bloemen. Deze sierui leent zich uitstekend om te verwilderen in een door bomen en/of struiken beschaduwde tuin. Een flinke bos van deze planten ruik je op afstand: uien. Allium moly wordt 20 – 30 cm hoog. Heel goed is deze Allium ook te gebruiken in bakken op het balkon. Op vaas is de bloem goed houdbaar, alleen de uiengeur zult u voor lief moeten nemen.

De Kaukasische vergeet-mij-niet, Brunnera macrophylla groeit aan de voet van het Kaukasusgebergte en in Siberië. Een opvallend koelblauwe bloem verschijnt in het vroege voorjaar. Het is een van de weinige planten die zo kort na de winter blauw bloeien.

 
Kaukasische vergeet-mij-niet in een bed van Helxine soleirolii Brunnera bloeit
met blauwe bloemetjes

Voornamelijk gele kleuren trekken in het voorjaar de aandacht. Het frisse blauw is dan een verademing en staat in goed contrast met de overwegend gele voorjaarszweem in de tuin. Halfschaduw of schaduw is favoriet bij de Kaukasische vergeet-mij-niet. De plant vermeerdert zich spontaan met worteluitlopers. Een vochtige standplaats bij de vijverrand zorgt ervoor dat het hele jaar door de bladeren een mooie, groene kleur behouden. Op de foto is de Brunnera geplant als solitair te midden van een tapijt van Helxine soleirolii. Helxine is de Latijnse naam voor het plantje, dat bekend staat als ‘slaapkamergeluk’ (wat dat ook maar mag inhouden). In feite dus een plant die overwegend als kamerplant wordt gehouden. Brunnera is dus goed te combineren met bodembedekkende plantjes, zoals Draba sibirica, Androsace, Armeria, Aceaena etc. De mooie, rond, hartvormige bladeren zijn prima te gebruiken in Biedermeier-boeketjes: o.a. met Lelietjes der Dalen, botanische tulpen en botanische narcissen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here