Eenarig wollegras, een hoogveenplant

0
672

Nog levende hoogvenen zijn zeldzaam geworden in Nederland. Hoogveen- gebieden liggen letterlijk op de hoge delen van Nederland. Ze ontvangen uitsluitend regenwater, hetgeen leidt tot een voedselarme (oligotrofe) situatie. Voedselarme situaties zijn zeldzaam in het landschap. In Drente en langs de oostgrens van Salland en Twente bestaan nog enkele situatie waarin een dergelijk milieu aanwezig is. In maart tot en met mei kunnen hoogvenen wit gekleurd zijn door de bloei van het eenarige wollegras.

Eenarig wollegras in het hoogveen

Het eenarige wollegras (Eriophorum vaginatum) bloeit in de periode maart – mei. Zoals de naam al zegt, staat er maar één bloeiwijze op de stengel, die van boven stomp driehoekkig van vorm is. De bloeiaar is tot 2 centimeter lang en heeft een langwerpige tot ovale vorm. Het wollige, zilverwitte pluis voelt wat kleverig aan. Dit wollegras is een meerjarige, grasachtige plant. De vrucht is in de vorm van een nootje; een eenzadige dopvrucht, die door de wind wordt verspreid.

Het eenarige wollegras is een van de belangrijkste bestanddelen en vormers van (hoogveen)turf. Het gras behoort tot de familie van de cypergrassen (Cyperaceae). Het wollegras heeft een lijn- of lintvormig blad, dat gaafrandig is.

Witte, pluizige haren vormen de bloeiwijze van het eenarige wollegras

De bladen hebben geen bladsteel, terwijl de nervatuur parallel loopt.
Het eenarige wollegras groeit dikwijls samen met veenmos (Sphagnum) en kan ook voorkomen met de berk en de grove den in hoogveengebieden. De verbreiding van dit gras is vanaf de poolcirkel, Midden-, Noord- en Noordoost-Europa tot ver in Spanje, Noord-Italië, Macedonië en hoog in de Alpen (tot 2600 meter).

Buiten het eenarige wollegras is breed wollegras (Eriophorum latifolium) bijna uitsluitend op permanent vochtige, voedselarme graslanden te vinden, waarvan het grondwater veel calcium bevat en/of ijzerrijk is. Het breedbladige wollegras heeft brede bladen. Iets, wat in afwijking is van de overige leden van de cypergrassenfamilie. Het gemakkelijkst te onthouden kenmerk is, dat de pluizige aren in een trosvorm op een overhangende stengel staan. Breed wollegras heeft een groot verspreidingsgebied: vanaf de poolcirkel tot ver in Azië en Siberië en Noord-Amerika. Verder in bijna heel Europa tot en met de zuidkant van de Alpen. Ook dit gras is een belangrijke veenvormer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in