Een Kaukasische vergeet-mij-niet

0
882

Vergeet-mij-niet timmert aan de weg met zijn bleekblauwe bloempjes. Of het nu om de eenjarige gaat (Myosotis) of de vaste plant Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla).

Brunnera is perfect voor een bostuin

Beide zijn de moeite waard om in de tuin te hebben. De vaste plant komt uit de subalpine bossen van het westelijke deel van de Kaukasus. Op een vochtige, humusrijke of kleigrond groeien er mooie pollen van. Hoe meer je er bij elkaar plant, des te indrukwekkender is het voorjaarsbeeld als ze in bloei staan.

Brunnera behoort tot de familie van de ruwbladigen (Boraginaceae). Het blad voelt zowel aan onder- en bovenzijde aan als fijn schuurpapier. Het blad heeft een brede ei- of niervorm, is donkergroen van boven en licht grijsgroen aan de onderkant. Al vroeg in het voorjaar loopt het blad uit. In de zomer kan het blad een breedte hebben van twintig centimeter.

Brunnera is uitstekend geschikt voor winderige en koude plaatsen. Van nature groeit de plant in dezelfde omstandigheid, op vlakten of op licht geplooide hellingen aan de voet van bergen. Schrale en droge wind trotseert de plant. Een situatie die vergelijkbaar is met de steppen in arctische gebieden. In 1825 is de plant ingevoerd en in cultuur gebracht.

Van maart tot eind mei bloeit de plant met opvallende, intens lichtblauwe vijftallige bloemen. De bloemen staan op een lange, vertakte steel. De bloem is groter van omvang dan van de eenjarige vergeet-mij-niet.

Bloemen groeien boven het blad uit

Brunnera is goed te gebruiken als beplanting bij een vijver of om er een flink stuk in een border mee te beplanten. Alle variëteiten van Brunnera worden ongeveer vijfenveertig centimeter hoog en zestig centimeter breed. Het is een goede en sterke bodembedekkende plant. Op licht beschaduwde plaatsen groeit en bloeit de plant het beste. Brunnera is goed te combineren met voorjaarszonnehoed (Doronicum) of Primula. In de zomer groeit het blad meer uit. Het wordt breder en langer van vorm. In het najaar worden de bladeren bruin en sterven af. Dan ook is het tijd de bladeren van de plant af te knippen.
Vermeerderen kan door de plant in het voorjaar te scheuren. Of te zaaien in een pot in een koude bak. ’s Winters kunnen er wortelstekken worden genomen.

Andere soorten

Er zijn ook twee variëteiten met bonte bladeren:
Brunnera macrophylla ‘Dawson’s White’

, met roomwit getekende randen. Deze plant moet wel beschermd worden tegen felle wind anders wordt het blad bruin. Ook heeft deze soort rijkere grond nodig dan andere cultivars en is wat minder makkelik te houden.
Brunnera macrophylla ‘Variëgata’

, met witbonte vlekken op het blad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in