Doronicum pardalianches, voorjaarszonnehoed

0
517

Als de voorjaarszonnehoed weer in bloei staat, doemen bij

Doronicum pardalianches
heeft grote bloemen

mij beelden op van de bergbossen op Corsica of de Pyreneeën. Ook in het Beierse woud en de zuidelijke Alpen is de plant inheems. De plant is karakteristiek voor plaatsen waar bergafstortingen tot rust gekomen zijn. Op vochtig humusrijke, licht kalkhoudende grond en in de halfschaduw groeit voorjaarszonnehoed uitstekend.

De voorjaarszonnehoed, ook wel voorjaarszonnebloem of hartbladzonnebloem genoemd, wordt vooral aangeplant om zijn fraaie, heldergele straalbloemen. Van de voorjaarszonnehoed (Doronicum) zijn drie soorten te koop: Doronicum orientale, Doronicum pardalianches en Doronicum plantagineum. De eerstgenoemde is laag groeiend, wordt het meest te koop aangeboden en is geschikt voor kleine tuinen. De laatste twee groeien hoger en imponeren meer. Doronicum pardalianches is veruit de beste soort met bloemen tot zes centimeter groot.

 
Om het blad mooi groen te houden zijn
vocht en halfschaduw zeker nodig
  Het is een echte schaduwplant, in de zon
gaat het blad slap hangen.

Plant de voorjaarszonnehoed in een goed losgemaakte, humusrijke grond. Voeg daaraan een kleine hoeveelheid kalk toe. Voor een goede groei en vooral blijvend mooi groen blad zijn een licht beschaduwde plaats en voldoende vocht een absolute voorwaarde. Doronicum pardalianches wordt zestig centimeter tot één meter hoog. Van eind april tot half juli is het hoogtepunt van de bloei. In de zomer komt er nog een enkele bloem tot bloei. Na de bloei worden de uitgebloeide bloemstengels afgeknipt. Voorjaarszonnehoed wordt vermeerderd door scheuren. Uitplanten kan direct na de bloei gebeuren of anders aan het einde van de zomer. Alleen Doronicum pardalianches leent zich voor verwildering. Plant voorjaarszonnehoed op een onderlinge afstand van 30 centimeter.
Als de grond droog is en de lucht vochtig, kan het blad worden aangetast door echte meeldauw. Giet daarom niet op het blad tijdens het water geven.
Als snijbloem op vaas is de plant maar kort houdbaar.

Andere soorten

Botanische naam Bloemkleur Bloeitijd Hoogte (cm)
Doronicum orientale lichtgeel mei – juni 30 – 50
Doronicum orientale
‘Madame Mason’
lichtgeel april – mei 30 – 40
Doronicum orientale
‘Frühlingspracht’
zuiver geel mei – juni 50 – 60
Doronicum pardalianches zuiver geel april – juli 60 – 100
Doronicum plantagineum
‘Excelsum’
heldergeel april – juni 60 – 80
Doronicum plantagineum
‘Goldstrauss’
heldergeel mei – juli 60 – 80

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in