Yucca filamentosa, palmlelie

0
555

De meeste vaste planten groeien vlakvormig en in de breedte. Om deze groeiwijze te accentueren, is een andere groeivorm een goed middel. Een voorbeeld van zo’n andere groeivorm is de palmlelie. Het zwaardvormig blad, de bladkleur en de opstaande lijnvormige bladeren accentueren al die planten, die breeduit groeien. Palmlelie is als solitair aan te planten tussen al die min of meer horizontaal groeiende planten en is specifiek goed te gebruiken als solitair in een kuip.

Natuurlijk zijn er andere planten, die een zelfde contrast teweeg kunnen brengen als de palmlelie. Te denken valt dan onder meer aan vuurpijl (Kniphovia), montbretia (Crocosmia), daglelie (Hemerocallis). Wie er een stijlvol uitziende plant met chic voor wil gebruiken, moet dan maar eens een palmlelie proberen. Van de palmlelie wordt gezegd, dat hij niet winterhard zou zijn? Oudere exemplaren overleven stenge vorst met glans. Wie op safe wil spelen, dekt de plant in de late herfst af met een dik bladerdek.

  Bloemen van Yucca filamentosa
Een palmlelie in bloei heeft een voorname uitstraling Bloemen van de palmlelie zijn groot en klokvormig

Palmlelie (Yucca filamentosa) is groenblijvend en behoort tot de lelieachtigen (Liliaceae). Deze vaste plant wordt vijftig tot zeventig centimeter hoog. De bladeren zijn grijsgroen van kleur en hebben witgrijze, draadvormige aanhangels langs de opstaande zwaardvormige bladeren. In juni tot en met augustus bloeit de palmlelie met grote (vijf centimeter), klokvormige bloemen in afhangende trossen. Met bloemstengels mee is de plant dan al gauw anderhalve meter hoog. In Franse tuinen wordt de palmlelie vaak op hoekpunten van een broderie of bloemperk gezet.

De palmlelie kan op drie manieren worden vermenigvuldigd. Zaaien is de minst gebruikelijke en ook moeilijkste manier. Zaai in de late herfst in een grond voor heideachtigen en zet het zaaisel in een koude kas of plaats het onder glas bij een koele kamertemperatuur. Scheuren en ook afsnijden van worteluitlopers heeft de meeste kans van slagen. Plant de worteluitloper en ook het afgescheurde deel de eerste tijd in een mengsel van zand en grond voor heideachtigen. Maak een verhouding van éé deel zand op drie delen grond voor heideachtigen. Soms ook worden kopstekken genomen. De resultaten daarvan vallen echter tegen.

Andere soorten van de palmlelie:

Yucca flaccida, met grijsgroen blad met brede crèmegele strepen. De bloemen hebben een licht botergele kleur. Hoogte tot anderhalve meter.
Yucca gloriosa, een schitterende soort met donker, grijsgroen blad. De soort wordt zeker 2 meter hoog en 1 meter breed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in