Bezwijken voor een primula

0
506

Een heel fraaie kleur en een sierlijke bloem verschaft de Primula vialii. Deze plant uit de familie van de Primulaceae wordt tegenwoordig meer aangeboden dan voorheen. Staat de plant in bloei, dan bezwijk je zonder meer voor de intens roodpaarse bloemkleur.

Toch zijn er wat kanttekeningen te plaatsen bij dit plantje.

Deze primula is afkomstig uit de provincie Yunnan in het zuidwesten van China. Van oorsprong was de naam Primula littoniàna, genoemd naar de toenmalige Britse consul Litton.
Daar in China groeit de primula in humusrijke, vochtige bossen, waarvan de ondergrond leemachtig is. Dit wijst er al op dat deze plant ook in de tuin een halfschaduwrijke standplaats moet krijgen. Geplant in combinatie met varensoorten levert het een schitterend ‘plaatje’ op.

De bladeren zijn breed lancetvormig en staan in rozetvorm. Die lijken sprekend op die van de in het voorjaar bloeiende Primula elatior. De bladeren worden wel 10 – 20 cm lang. De hoogte ervan bedraagt niet meer dan 10 – 15 cm. De bloemen verschijnen vanaf juni tot en met augustus. Deze primula is daarmee een echte zomerbloeier.

Per plantje zijn 2 à 3 bloemen mogelijk. De lengte van de steel met bloeiaar wordt zo’n 30 – 45 cm. Aan de top van de bloemsteel vormt zich de ‘bloeiaar’, die in lengte varieert van 8 – 13 cm. De krans van bloemen aan de aar bloeit van onder naar boven. De bloem verkleurt van violetpaars naar crèmewit. Een bloeiende aar lijkt wel iets op een orchidee en trekt tijdens de bloei alle aandacht door de intense kleur ervan.

Overhouden

Uit eigen ervaring weet ik dat het overhouden van deze primula geen gemakkelijke zaak is. De plant wordt in de meeste tuincentra gerangschikt onder de vaste planten, maar in feite is het een tweejarige plant. Na de bloei wordt de aarkrop met zaden gevormd. Na drogen kan het zaad in maart worden uitgezaaid in kistjes met een mengsel van potgrond en veel zand. Na het opkomen van de kiemen moeten ze worden verspeend.

In mei kunnen de plantjes worden uitgepoot.
Om de plant over te houden, is afdekken in de winter noodzakelijk. Een luchtig dek met halfverteerd blad is effectief. Van natte en zelfs vochtige voeten in de winter moet de plant al helemaal niets hebben. Is dit wèl zo, dan bevriest hij vrijwel zeker. Voeg daarom in het najaar een flinke hoeveelheid scherp zand toe rond de planten en woel dit om tot een diepte van 10 – 15 cm. Daarna met blad afdekken.
De goede verzorging is zeker de moeite waard. Deze primula beloont u het jaar erop met meer bloemen per plant.

Primula florindae voor moeras en drasland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in