Onopordum acanthium, wegdistel

0
944

Wegdistel komt in het wild en verwilderd voor: in Zuid-Limburg, in het gebied van de grote rivieren en in de duinen. De opvallende verschijning bestaat uit aluminiumkleurige stengels en bladeren.

Wegdistel zie je van verre al blinken

De opvallende verschijning bestaat uit aluminiumkleurige stengels en bladeren. Je zult hem niet snel over het hoofd zien. De plant heeft een rijzige gestalte van maar liefst twee meter. Dichterbij ziet wegdistel er niet aantrekkelijk uit door zijn stekelig puntige blad en scherp getande bladranden. Wegdistel wordt ook gekweekt en is dan meestal tweejarig. In het wild kan de plant soms meer jaren op dezelfde plaats groeien.

Wegdistel behoort tot de Compositae. De botanische naam (Onopordum acanthium) is een samenstelling en afgeleiding van de Griekse woorden: onos = ezel, poda = blad en acanthium = doorn; vrij vertaald plant met gedoornde ezelsoren.

Eisen groeiplaats

Wegdistel groeit op zand, zandige klei en krijtrijke grond. Voorwaarde voor een goede ontwikkeling is een hoog percentage ammoniak (NH4) en weinig humus in de grond. Geef wegdistel een plaats in de volle zon. De plant schuwt natte zomers. Na een winter met weinig vorst komt de plant meestal weer terug.

 
Wegdistel heeft puntige stekels langs bladranden en de stengel Het bloemhoofd staat eindstandig
op de stengel

Overige kenmerken

Wegdistel heeft wel degelijk bladgroen. Stengels en blad zijn grijs berijpt. De grijze berijping ligt als een spinrag over alle levende delen. Stengels zijn massief. De plant is tweeslachtig. Na de bloei zwelt het onderstandig vruchtbeginsel op en vormt zich een éénzadige dopvrucht of nootje. De hoofdbloei valt in juli – september. Wegdistel groeit met een lange penwortel.

Eigenschappen

Uit de nootjes van wegdistel wordt distelolie geëxtraheerd. Sap van wegdistel wordt in de farmacie gebruikt tegen aandoeningen van de gal, in hoestdrank en in preparaten tegen slecht helende wonden. Het grijze spinrag dat op de bladeren aanwezig is en ook draden die in de buurt van de kelkbladen voorkomen, worden in de textielindustrie verwerkt.
Kortom: wegdistel is er voor meer dan sier alleen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in