Orchideeën kijken

0
547

Orchideeën komen uit alle windstreken op aarde. De orchideeënfamilie is de grootste plantenfamilie. Ik weet daar geen weg in, laat staan de onnoemelijke hoeveelheid variëteiten, die er binnen de geslachten bestaan. Ik schaam mij daarvoor niet. Daarom is het kijken geblazen…

Er zijn orchideeën, die uitsluitend in tropische, in gematigde of koele streken voorkomen. Vele daarvan zijn met succes thuis te houden of zelfs te kweken. Per geslacht kan de verzorging verschillen. Let er bij aankoop daarom op tot welk geslacht de orchidee of de orchideevariëteit behoort. De meeste soorten verlangen veel licht, sommige verdragen echter geen felle zon.

Regenwater gebruiken is het beste om een lange tijd, soms vele jaren achtereen, plezier te hebben van een orchidee. Leidingwater is dikwijls kalkrijk of bevat zouten, die een ongunstig effect hebben op de houdbaarheid van de plant. In de winter wordt eenmaal per week en in de zomer tweemaal per week water gegeven. Geef water bovenop, maar zorg, dat overtollig water niet op de schotel blijft staan. In de zomer wordt eens in de maand vloeibare voeding voor kamerplanten gegeven. Zorg er altijd voor, dat het substraat (de grond waarin de wortels zitten) licht vochtig blijft.

Voor orchideeën is er een speciaal orchideeënmengsel, waarin ze kunnen groeien. Verpot de orchidee pas als het substraat volledig is verteerd of als de wortels de pot ‘uitbarsten’.
Van bijna alle orchideeën wordt de uitgebloeide bloem weggeknipt, behalve bij Phalaenopsis, waarvan de bloemtak boven het derde of vierde oog wordt afgesneden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in