Eryngium, blauwe distel

0
513

De blauwe zeedistel is in de kalkrijke duinen langs de Noordzee te vinden. Op enkele plaatsen langs de kust van het Gooimeer, tussen Muiderberg en Huizen, groeit deze plant nog als relict uit de tijd dat de Zuiderzee met zout water was gevuld.

Eryngium x oliverianum in volle bloei

Deze plant is beschermd. Voor de tuin zijn er genoeg alternatieven: distels variërend in grijs, grijs olijfgroen en amethistkleurig. Vooral in de rotstuin zijn distels op hun plaats en in een droogboeket mogen ze al helemaal niet ontbreken.

Eryngium x oliverianum is ontstaan uit een kruising. De plant wordt zestig centimeter hoog. De bladeren zijn scherp gezaagd. De eironde bloemhoofdjes zijn bezet met een tiental getande omwindselbladeren.
Alle distels verlangen een droge grond en een plaats in de (felle) zon. Distels komen het beste tot hun recht als ze als eenling zijn geplant. Ze zijn te gebruiken in rotstuin en heidetuin als accentbeplanting. Voor gebruik in een droogboeket kunnen ze tijdens de bloei worden afgesneden. Hang de distel dan omgekeerd te drogen. De kleur blijft behouden. Ook na de bloei kan de distel nog goed worden gebruikt in een boeket. Ze zijn dan wel hoofdzakelijk bruin van tint. Distel zaait zich zelf weer uit.

 
Eryngium x oliverianum in herfsttooi Ivoordistel (Eryngium giganteum) heeft zilverwitte bloemen

Andere soorten

Botanische naam Kleur Hoogte (cm) Bloeitijd
Eryngium alpinum staalblauw 80 – 100 juli – aug.
Eryngium giganteum zilverwit 80 – 150 juli – aug.
Eryngium x oliverianum amethistblauw 90 juli – aug.
Eryngium planum lichtblauw 80 juli – aug.
Eryngium planum ‘Blauer Zwerg’ diepblauw 60 – 80 juli – aug.
Eryngium x tripartitum blauw 80 juli – aug.
Eryngium x zabelii ‘Juwel’ violetblauw 80 juli – sept.
Eryngium x zabelii ‘Violetta’ violetrood 80 juli – sept.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in