Slangekruid heeft een sierlijke bloemenguirlande

0
670

Slangekruid is weer zo’n typisch gewas dat opeens in de belangstelling komt. Het is een kruidachtige met een opvallende bloeiwijze. De bijna azuurblauwe bloemen slingeren zich er in de vorm van een guirlande langs. De naam slangekruid wordt daarmee alle eer aangedaan: de guirlande is gedrapeerd alsof een slang een voorwerp in een wurggreep houdt. Het kruid is geschikt als solitair op balkon of terras.

Slangekruid (Echium) behoort tot de familie van de ruwbladigen (Boraginaceae). De behaarde bladeren vormen rozetten aan de voet van de bloemstengels. De soorten, die hier worden besproken, zijn niet geheel winterhard. Ze moeten in de winter beschermd worden of binnen worden gehouden. De meeste soorten groeien van nature op het eiland Madeira, op de Canarische Eilanden en in Australië. Daar schommelt de zomer- en wintertemperatuur niet zo sterk als in Nederland. Op de eilanden bloeit het kruid vrijwel onafgebroken. Bij ons bloeit slangekruid voornamelijk aan het begin van de lente tot einde zomer. Echium houdt van een warme temperatuur en moet beslist niet te veel water krijgen, anders groeit het kruid uit in een grove vorm. De grond moet ook niet te rijk zijn. Ook dan treedt vergroving in groeivorm op.

Echium webbii wordt bij ons het meest verkocht… …en is de serpentineachtige slinger van bloemen heel opvallend

Zaaien of stekken

Daar waar slangekruid van nature groeit, zaaien de planten zich zelf uit. De grote, aaneengesloten toeven zijn een imponerend gezicht. Hier zullen we het moeten hebben van planten in een pot.
Na de bloei moeten de stengels, waaraan bloemen hebben gezeten, tot dertig centimeter onder de bloem worden afgeknipt. Met wat geluk in het overhouden van de plant bloeit hij het jaar daarop weer volop. Slangekruid kan worden gestekt door de lange stelen in stukken te snijden. Maak de stek op een lengte van ca tien centimeter. Snijdt de stengels door onder en boven een blad. Groeistof vergemakkelijkt de beworteling. Plaats de stekken onder glas of onder een plastic zak (maak gaten in de zak). Een plaatsje in de halfschaduw of met alleen morgenzon is bij stekken onontbeerlijk. Na verloop van tijd zwelt de knop aan de top. Dat is het teken dat de stek is aangeslagen. Laat de knop uitgroeien, voordat de plant in een grotere pot wordt geplant. Schrale grond (weinig voedsel) gebruiken.

Zaaien is ook mogelijk, maar slaagt alleen als de zaden rijp kunnen worden bij een warme omgevingstemperatuur. Zet de plant in een kille zomer zo nodig binnen in huis om het afrijpen van de zaden mogelijk te maken. Aan het begin van het voorjaar kan worden gezaaid. De ontkieming lukt het beste in een verwarmde kas. Wie geen kas heeft, kan het zaaisel afdekken met een glasplaat en op een zonrijke plaats in de vensterbank zetten. Zodra er twee blaadjes zijn gevormd, kan worden opgepot. Warmte en nog eens warmte is beslist nodig voor het welslagen van stekken of zaaien van Echium.
Wie dit allemaal niet lukt, zal in de beurs moeten tasten. Echium kost, afhankelijk van de soort, € 25,00 – € 30,00.

Soorten slangekruid

Soort Bloemkleur Hoogte (cm) Bijzonderheden
Echium candicans saffier violet 180 Met breed zwaardvormig blad, grijs viltig behaard. Groeit breeduit.
Echium pininana lavendelblauw 300 Is tweejarig. Na de bloei sterft de plant af. In het eerste jaar worden alleen bladeren gevormd.
Echium plantagineum blauwpaars, soms rood 60 Is één- of tweejarig. Bloemstengel groeit vanuit een wortelrozet. Bladeren tot wel vijftien centimeter lang.
Echium thyrsiflorum licht lavendelkleurig 150 Lijkt op E. candicans. Heeft langere bloemstengels. Groeit warrig.
Echium vulgare violetblauw, roze, wit 100 Komt in Zuid-Europa van nature voor. Tweejarig.
Echium webbii diepblauw 150 Met lancetvormig blad. Fraaie bloemslingers
Echium wildpretii koraalroze 200 Tweejarig. Zilverkleurig blad op rozet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in