Vijverallerlei

0
480

Een aantal wetenswaardigheden en tips, dat het leven in de vijver zal verbeteren:

Algenbloei

Hoe kom je er vanaf?
Een groene vijver is één van de meest voorkomende problemen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de vijver dan weer helder te krijgen. Algengroei (bloei is eigenlijk verkeerd) ontstaat, wanneer er meer voedingsstoffen in de vijver aanwezig zijn dan de planten kunnen opnemen. Dit is meestal een gevolg van een te grote visbezetting, te veel zon, te veel voeren of te weinig planten.

De oplossingen:

meer planten in de vijver zetten en gedeeltelijk water verversen
het vissenbestand aanpassen aan de grootte van de vijver
langs de oevers schaduwgevende planten of struiken planten, zodat de zon niet meer dan zes tot acht uur op het water schijnt

Vaak zal de oplossing een combinatie van deze drie punten zijn. Bij tuincentrum en vijverspecialist worden algendodende UV-stralers te koop aangeboden, die inderdaad zeer goed helpen. Let op: ze branden de algen dood, maar verlagen niet de hoeveelheid voedingsstoffen. Bij gebruik van zo’n lamp is het dan ook noodzakelijk om regelmatig water te verversen.

Draadalgen

De schrik van iedere vijverliefhebber
Zweefalgen (‘groene soep’) zijn een probleem van de vijver, terwijl draadalgen een probleem in de vijver vormen. De laatste hebben namelijk niets te maken met de waterkwaliteit. Sterker nog: meestal is het vijverwater als er draadalgen in voorkomen juist van een uitstekende kwaliteit.
Draadalgen zijn het onkruid van de vijver. Wieden is de beste oplossing. Dit gaat heel gemakkelijk met een aan een bezemsteel gebonden, ronde wc-borstel. U draait de draadalgen er dan gemakkelijk uit.

Jonge goudvissen

Ze zijn er wel, maar u ziet ze niet
Goudvissen leggen per paring duizenden eitjes, waarvan in de vijver een groot gedeelte niet zal uitkomen.

De eitjes worden opgegeten door de goudvissen zelf of door andere vijverdieren. Dat is maar goed ook anders zou de visbezetting al snel te groot worden. Toch kunnen tientallen jonge goudvissen overleven en opgroeien. Omdat jonge goudvissen zwart zijn en dit soms enkele jaren blijven, kan het vissenbestand vele malen groter zijn dan u denkt. Hou dit goed in de gaten, want ook deze jonge vissen beïnvloeden de kwaliteit van het vijverwater.
Na één tot twee jaar kleuren de jonge vissen goud, wit, rood of in een combinatie met zwart. Kies de mooiste uit en maak met het overschot vrienden en kennissen gelukkig.

Zieke vissen

Zorg ervoor
Het zal veel mensen vreemd in de oren klinken, maar ook vissen kunnen ziek worden. Nog sterker: indien nodig kunnen ze zelfs worden behandeld. Nog beter: u kunt dit voorkomen. Daarom enkele tips ter preventie:

Controleer regelmatig de kwaliteit van het vijverwater. Test op nitriet en ammoniak (vervuiling door uitwerpselen)
Zet niet te veel vissen uit
Voer met een hoogwaardig voer, zodat het water niet te erg vervuild raakt
Koop nieuwe vissen kopen bij een betrouwbaar adres
Houd nieuwe vissen enkele weken in quarantaine

Soms zijn er ondanks deze maatregelen toch problemen met de gezondheid van de vissen.

U herkent een zieke vis, doordat deze zich afzondert en met geknepen vinnen in een hoekje van de vijver gaat liggen. Ziekten als witte stip en schimmelinfecties zijn eenvoudig te herkennen. Bij virale of bacteriële aandoeningen zult u echter deskundige hulp moeten inroepen. Bij een vijverspecialist, een aquariumwinkel of op de vijverafdeling van een tuincentrum loopt meestal wel iemand rond die u met raad en daad kan bijstaan. Wel eerst even bellen en niet zomaar met een zieke vis naar binnen lopen.

Nog enkele tips en dingen, waarop u tijdens een behandeling moet letten:

Veel medicijnen doden ook de bacteriën in het filter. Laat een filter daarom tijdens de behandeling (indien mogelijk) ‘in zichzelf’ draaien. Anders na de behandeling het filter opnieuw opstarten.
Kan de vis individueel worden behandeld? Doe dit dan in een quarantainebak.
Volg een betrouwbaar advies nauwkeurig op (vooral koihobbyisten wisselen nogal eens van behandeling door van verschillende kanten gekregen adviezen. Van het ene medicijn wordt dan overgestapt naar het andere. Medicijnvergiftiging komt bij vissen dan ook vaak voor).
Belucht steeds afdoende.

Filters

Soms noodzakelijk, vaak een goede ondersteuning
Of u een filter aan moet sluiten of dat u zonder kunt, hangt af van uw vissen. De vuistregel is: voeren betekent filteren.

Het door vissen opgenomen voer komt als ammoniak en nitriet weer terug in het water. Deze stoffen zijn schadelijk en moeten daarom worden omgezet worden nitraat. Dit gebeurt in het biologische gedeelte van een filter. Als u vissen hebt, die alleen eten wat ze in de vijver vinden (zonnebaars, stekelbaars, Chinees bittervoorntje), dan zullen de nitriet- en ammoniakwaarden niet oplopen. Bij goudvissen, steur en zeker bij koi (Japanse sierkarper) is het plaatsen van een filter de enige garantie voor gezond water.
Bij de vijverspecialist of in het tuincentrum worden vele soorten filters aangeboden. De prijzen variëren van rond de honderd tot enkele duizenden guldens. De laatste prijsklasse is bestemd voor de grotere koivijver. Laat u goed voorlichten door de verkoper. Pomp en filter dienen niet alleen op elkaar, maar ook op uw vijver te zijn afgestemd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in