De waterhyacint, een (verboden) warme schoonheid

0
1247

In landen met een warm klimaat is de teelt van de waterhyacint verboden. De plant vermeerdert zich zo razendsnel, dat rivieren verstopt kunnen raken en scheepvaart vrijwel onmogelijk wordt. Ons koele klimaat overleeft de plant niet. In de winter bevriezen de sponsachtige bladvoeten direct en sterft de plant af.

Eichhornia crassipes
De waterhyacint bloeit met bleekviolette bloemen en een goudgele markering

De waterhyacint is hier daarom een tijdelijke bewoner van vijver of een met water gevulde bak op balkon of terras.

De waterhyacint behoort tot de familie van de snoekkruiden (Pontederiaceae), waartoe ook een andere interessante waterbewoner, snoekkruid behoort. De waterhyacint (Eichhornia crassipes) is een drijvende plant, die zich niet aan de bodem verankert. In luttele tijd groeit een klein plantje uit tot een geweldig veld en beneemt andere planten, die wel aan de bodem zijn verankerd, al het licht. Gelukkig maar dat dit verschijnsel alleen in tropische en subtropische wateren voorkomt.

Een waterhyacint heeft een gezwollen, bolvormige bladvoet. Wie zo’n bladvoet eens opensnijdt, zal zien dat zich daarin een wit sponsachtige substantie bevindt. De bladvoet is voornamelijk gevuld met lucht en daardoor blijft de plant goed drijven. Onder de bladvoet bevinden zich ragfijne wortels, die voedsel uit het water opnemen. De glimmende, ronde, dikke en vettige bladen staan in rozetvorm boven de bladvoet. De waslaag op het blad zorgt ervoor dat de huidmondjes niet door water en verontreinigingen daarin verstopt raken. De plant neemt via de groene delen zuurstof uit de lucht op, maar ook zuurstof via de wortels uit het water.

Eichhornia crassipes bloeit in juni – juli met eindstandige lilablauwe bloemen in aren. De bloem lijkt op die van een hyacint. Het bovenste bloemblad draagt een donkerlila macule. Het midden van de macule wordt gemarkeerd met een diepgele vlek, omgeven door verticaal lopende donkerlila lijnen.
Een waterhyacint kan vanaf half mei buiten worden gehouden: in een vijver of een met water gevulde bak. Aan het einde van de herfst moeten enkele exemplaren apart worden gehouden om te overwinteren op een vorstvrije plaats. Het beste is de planten in een verwarmde kamer te laten overwinteren op een lichte plaats.

Ook in EU verboden

De Europese Commissie heeft besloten, dat de waterhyacint per 3 augustus 2016 in de Europese Unie een verboden plant is. Dat geldt ook voor andere schadelijke, exotische planten.

Meer informatie (ministerie van Economische Zaken):
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in