Schizostylis coccinea, kafferlelie

0
840

De kafferlelie groeit in delen van Zuid-Afrika langs stroompjes met snelstromend water. Het woord kaffer is afgeleid van het Arabische woord kafir, dat ongelovige betekent.

Schizostylis coccinea ‘Mrs. Hegarty’

Iets meer betekenis krijgt de kafferlelie als hij in verband wordt gebracht met de kaffers. Een verzameling bantoestammen, waartoe zoeloes en bantoes worden gerekend. Deze twee stammen voerden in Zuid-Afrika ettelijke oorlogen tegen de Engelse kolonisten. Uiteindelijk werden de bantoes in 1878 voor het laatst verslagen door de Engelsen.

De kafferlelie (Schizostylis) behoort tot de familie van de lisachtigen (Iridaceae). De oorspronkelijke kafferlelie (Schizostylis coccinea) is scharlakenrood van kleur. De tweede naam coccinea duidt daarop. De kafferlelie groeit voornamelijk in het zuidoosten van Zuid-Afrika. Daar komt de plant in grote aaneengesloten groepen voor op vochtige oevers langs stromende rivieren. De plant heeft grasachtig blad en groeit op een warme plaats in de zon. Een kafferlelie is een vaste plant, die het vooral in de omgeving van een vijver uitstekend zal doen. Naast een vochtige grond is een voedzame, humusrijke grond van belang voor een goede groei en bloei. Wie geen vijver heeft, maar toch deze schitterende plant in bloei wil zien, kan de plant (ook op het balkon) met (gebakken) bloempot en al in modderige grond zetten. Let erop, dat een kafferlelie niet lang zonder vocht kan.

De kafferlelie is variabel
wat bloemkleur betreft

Te laat water geven een onherroepelijk dood.

In ons koele klimaat heeft de kafferlelie in de winter wel enige bescherming in de vorm van bladdekking nodig. De plant is een overblijvende, vaste plant. Een nadeel van de kafferlelie is dat slakken graag van de bladen eten en ook komt een aantasting door trips voor.
Langs de stengel staan zwaardvormige, diepgroene bladen. De bladen kunnen, als ze al te slordig en overheersend aan de stengel groeien, worden bijgesneden. Bloemen verschijnen langs de tot 80 centimeter lange stengel aan het begin van het voorjaar en onder gunstige omstandigheden tot aan het invallen van de winter. De kafferlelie is heel goed houdbaar als snijbloem en is daarom in zomerboeketten dikwijls aan te treffen.

Vermeerderen

Als een kafferlelie het goed naar de zin heeft, kan hij flink uitgroeien. Naarmate de planten elkaar meer en meer gaan beconcurreren, wordt de groei en bloei minder. Dit verschijnsel is vooral zichtbaar als de planten 3 tot 4 jaar vaststaan. Dan wordt het tijd om de planten in het najaar te scheuren en op afstand van elkaar opnieuw uit te planten. Soms worden onder gunstige onstandigheden zaden gevormd. Die kunnen in het voorjaar in een een verwarmde kas of in de vensterbank op een warme plaats tot kiemen worden gebracht.

Variëteiten Bloemkleur
‘Grandiflora’ karmozijnroze
‘Mrs. Hegarty’ roze
‘Sunrise’ zalmroze
‘Viscountess Byng’ lichtroze

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in