Fluitend langs ’s heren wegen

0
872

Eind april en het grootste deel van de maand mei is het een feest om op je wandeling, fietstocht of autorit begeleid te worden door wuivend fluitenkruid. In een oneindige, lange serpentine zijn bermen afgezet met een als witte brokaat aandoende, haast tuleachtige versiering.

Fluitenkruid als ‘leading art’ langs wegen en op bermen

‘Fluitenkruid op z’n best, het voorjaarslandschap op z’n mooist.’

Op vooral wat vochtige bermen komt fluitenkruid (Anthriscus sylvestris) overal in ons land voor. Het tweejarige of overblijvende kruid heeft vrijwel heel Europa, Azië en het noorden van Amerika als verspreidingsgebied. Niet alleen langs buitenwegen en overhoeken in het landschap komt fluitenkruid voor, maar ook in stedelijk gebied is voor fluitenkruid een sierende rol weggelegd. Als de omstandigheden in het milieu juist zijn, kan fluitenkruid zich zonder moeite vestigen. Op een vochthoudende, zandige humusgrond met het liefste een plaatsje in de halfschaduw gedijt het uitstekend. De zaden, die zich na de bloei vormen, zaaien zich zelf overvloedig uit.

Fluitenkruid behoort tot de familie van de schermbloemigen (Umbelliferae). Het wortelblad is verscheidene keren ingesneden. De stengels, waaraan de schermen met bloemen verschijnen, zijn hol, gegroefd en kaal of licht behaard. De jonge schermen zijn één- of driestralig; later gegroeide schermen zijn meer dan zesstralig. Bloemen zij fragiel klein, meestal wit en soms iets rozerood getint.

&nbsp:
Bloemschermen van fluitenkruid zijn in de zon oogverblindend wit Blad van fluitenkruid is meermalen ingesneden

In juni – juli, wanneer de stengels waaraan de schermen met bloemen hebben gezeten zijn gerijpt, is het mogelijk om van een stukje stengel een fluitje te maken. Vandaar de naam fluitenkruid. Nu zijn er veel meer planten en struiken, die een holle stengel hebben en ook daarvan is prima een fluitje te maken. Fluitenkruid komt zo algemeen in het land voor, dat het voor de hand ligt, dat vrijwel ieder schoolgaand kind wel eens een fluitje van de stengel heeft gemaakt.

Jammer genoeg worden in juni in Nederland bermen langs wegen gemaaid. Het tot anderhalve meter hoge kruid kan het uitzicht belemmeren. Desondanks komt het kruid – gelukkig ieder jaar – weer massaal te voorschijn. Een reden om ieder jaar weer fluitend langs ’s heren wegen te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in