Alliaria petiolata

0
476

Alliaria petiolata of look-zonder-look is inheems in Nederland. Het is een wilde plant, die in de duinen en langs de grote rivieren op vochtige plaatsen groeit. Op humusrijke, beschaduwde plaatsen in de tuin komt de plant soms spontaan te voorschijn.

Blad en bloem van look-zonder-look

De naam van de plant duidt op de uiengeur, die vrijkomt door beschadiging van loof en stengels. Verder heeft de look-zonder-look niets van doen met de gewone ui.

Een look-zonder-look bloeit met witte bloemen vanaf eind april tot in juni. De bloemen staan in een trosvorm, die stervormig is. De bloem bestaat uit vier kelken en kroonbladen. De bladen zijn hart of niervormig en zacht behaard. De bovenste bladen zijn bochtig getand, de onderste bladen niervormig en grof gezaagd. De stengels zijn glad of zacht behaard, rolrond en massief van binnen.

De bloemen van de look-zonder-look staan in een tros

De totale hoogte van de plant gaat ongeveer tot 1 meter.

In België komt de plant meer voor dan in Nederland; met uitzondering van een enkele keer in de Ardennen en de Kempen. De look-zonder-look groeit op vochtige, humusrijke plekken en vrijwel altijd in de schaduw of in de halfschaduw. De plant is tweeslachtig en tweejarig. De vruchtvorm is die van een hauw. Die staat tamelijk rechtop op afstaande stelen.

De bladen van een look-zonder-look worden zelden medicinaal gebruikt. De sappen van de plant kunnen beten en steken verzachten en zouden een antiseptische werking hebben. Ook op reuma en jicht zou de plant een helende uitwerking hebben. In salades kan het blad gebruikt worden om er een knoflookachtige smaak aan te geven, maar er gaat toch niets boven echte knoflook.
Als u een look-zonder-look niet graag uw tuin ziet, dan moet u de plant verwijderen, voordat de hauwtjes verschijnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in